Polský generál: Ukrajinci se oprávněně bojí. Priority Američanů jsou jasné

Kyjev se oprávněně obává vítězství Donalda Trumpa v letošních prezidentských volbách. Ve vysílání na webu fakt.pl to uvedl polský generál Boguslaw Pacek. V případě Trumpova vítězství může skončit vojenská pomoc Ukrajině ze strany nejdůležitějšího člena NATO. Ani v případě vítězství Bidena to ale pro Ukrajinu nevypadá růžově.

"Pokud to posoudíme chladně, strategie obou prezidentů jsou totožné. Čína, Írán, Severní Korea jsou hlavní protivníci. Rusko je z hlediska hrozeb a také amerických zájmů rozhodně v pozadí. V důsledku toho jsou tyto obavy namístě a Ukrajinci se oprávněně obávají opuštění Západem. Koneckonců máme příklad Afghánistánu," řekl polský generál.

[chooze:article;value:564173]

​Většina Ukrajinců ale stále věří v jejich vítězství nad Ruskem. S odkazem na výzkum think tanku Razumkov Centre to uvedl portál Ukrajinska pravda. "66 % obyvatel naší země věří, že Rusko lze porazit na bojišti. To je nepochybně úctyhodné. Zároveň 16 % Ukrajinců již toto přesvědčení nemá a 18 % váhá," uvádí průzkum provedený mezi 20. a 28. červnem.

Ukrajina chce podle agentury Bloomberg uspořádat naléhavý mírový summit, který by se konal ještě před prezidentskými volbami v USA. Předchozí mírový summit se konal v červnu ve Švýcarsku a zúčastnili se ho zástupci 90 zemí, převratnou změnu však nepřinesl. Prezident Zelenskyj dokonce navrhl, aby na jednání přišli i zástupci Ruska. Podle polského generála Paceka však takový summit reálný není.

Ukrajina bude součástí Aliance, řekl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.