EU dostala mrazivé varování od Číny: Hrajete si s ohněm, je to velmi nebezpečné

Ursula von der Leyenová se opět stala předsedkyní Evropské komise. Ne ze všech částí světa jí ale přicházely gratulace ke znovuzvolení. Čína místo blahopřání poslala předsedkyni Evropské komise varování.

Čína totiž nesouhlasí s politickým směřováním von der Leyenové, zejména v oblasti zahraniční politiky. Neuchýlila se k otevřeným výhrůžkám, její chladný vzkaz ale v sobě skrývá jednoznačné varování. "Vaše hra s ohněm v otázce Tchaj-wanu je velmi nebezpečná. Vměšování se do naší politiky není v žádném případě pro Evropu správná volba," vzkázal prostřednictvím sociální sítě X generální ředitel odboru pro evropské vztahy čínského ministerstva zahraničí Wang Lutong.

[chooze:article;value:565472]

​Důvodem pro tuto reakci Číny jsou části proslovu, který von der Leyenová přednesla po svém zvolení. V něm mimo jiné oznámila i užší spolupráci s Japonskem, Jižní Koreou, Novým Zélandem a Austrálií.

Společně s těmito státy chce spolupracovat na zachování současné situace na Dálném východě a odražení Číny od územního rozšiřování. To se týká zejména Tchaj-wanu, který chce von der Leyenová diplomaticky bránit. Součástí jejích cílů je i ukončení čínských vojenských cvičení, která ostrovní stát ohrožují, uvedl portál Politico.

Čínu proslov von der Leyenové popudil především kvůli jejím dlouhodobým plánům, které počítají s ovládnutím Tchaj-wanu. Čína ostrov považuje za součást svého území. Podpora Tchaj-wanu tak znamená další ochlazení vztahů mezi Čínou a Evropskou unií.

Analytik: Čína nechce, aby Rusko prohrálo válku. Je pro ni významným spojencem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.