Řekům vadí enormní počet turistů u moře. Situaci vzali do vlastních rukou

Řecko je jednou z nejpopulárnějších dovolenkových destinací a tamní pláže doslova praskají ve švech. Řekové se tak rozhodli situaci vyřešit po svém. Pomocí dronů a aplikace MyCoast sledují situaci na plážích a zaměřují se také na restaurace a bary, které bez povolení půjčují turistům lehátka, píše web Euronews.

Úřady vyzývají k tomu, aby se případné porušení této vyhlášky nahlásilo v aplikaci MyCoast. Za pouhých pět dní bylo podle řeckých médií přijato přes tisíc stížností, které vedly k pokutám za více než 350 tisíc euro, tedy necelých devět milionů korun.

Díky dronům mají úřady přehled i o tom, zda nejsou lehátka i slunečníky příliš blízko u břehu. Podle březnové legislativy je totiž nelze umístit na pláže, které jsou méně než čtyři metry široké. Na větších plážích by pak lehátka měla zabírat maximálně 30 procent plochy, píše web Greek Reporter. V chráněných oblastech jim pak úřady vymezily pouhých 15 procent. 

[chooze:article;value:565535]

"Naším cílem je chránit životní prostředí a právo občanů na volný přístup na pláž, ale i zachovat turismus a zdravé podnikání," uvedl řecký ministr národního hospodářství a financí Kostis Hatzidakis.

Řecké úřady v červenci provedly kontroly na 14 plážích, kde se zaměřily na nelegálně umístěná lehátka a slunečníky. Nejhůře dopadla pláž Kryoneri na pobřeží Jónského moře, kde úředníci řešili 169 stížností. Kvůli stížnostem ale prověřovali i pláže na Chalkidiki, Rhodosu nebo Korfu.

Benátky zase s nadměrným turismem bojují tak, že od letošního roku vybírají od návštěvníků poplatek za vstup do města: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.