Biden příštím prezidentem nebude. Odstoupil z voleb

​Prezident Spojených států Joe Biden šokoval své příznivce. Navzdory dřívějším proslovům o tom, že ve volbách vytrvá až do konce, v neděli večer oznámil, že svou kandidaturu ukončuje. Odstoupil tak z pozice kandidáta Demokratické strany.

Své rozhodnutí Biden oznámil na sociální síti X. "Za poslední tři a půl roku jsme jako národ dosáhli velkých pokroků. Amerika má nejsilnější ekonomiku na světě. Nikdy nebyla v lepší pozici vést svět než dnes," prohlásil Biden.

[chooze:article;value:565644]

​V dopise adresovaném národu Biden také uvedl, proč se kandidatury vzdává. "I když bylo mým cílem bojovat o znovuzvolení, je v nejlepším zájmu mé strany a mé vlasti, abych odstoupil a soustředil se na plnění mých povinností jako prezident po zbytek mého volebního období," dodal Biden.

Nástupce Bidena

O tom, kdo Bidena nahradí, ještě není jasno. Nejpravděpodobnější možností je Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová. Bývalá státní zástupkyně a senátorka v Kalifornii je nejdiskutovanějším jménem v souvislosti s Bidenovým nástupcem.

Sám Biden Harrisovou jmenovitě podpořil. "Dnes chci poskytnout plnou podporu Kamale, aby se letos stala kandidátem naší strany. Demokraté, je načase se sjednotit a porazit Trumpa. Tak do toho!" dodal Biden.

Jestli bude Bidenova podpora stačit na zvolení Harrisové, se teprve uvidí. "Harrisová s velkou pravděpodobností bude kandidátem demokratů vzhledem k tomu, že velká část volebních delegátů je loajální Bidenovi," napsal na sociální síti X analytik Nate Silver.

Harrisová několik hodin po Bidenově oznámení uvedla, že do boje o Bílý dům půjde. Musí však získat prezidentskou nominaci Demokratické strany. Tu může vyhrát na národním shromáždění, které se koná za měsíc v Chicagu.

"Udělám vše, co je v mých silách, abych sjednotila Demokratickou stranu, sjednotila náš národ a porazila Donalda Trumpa a jeho extrémní program Projekt 2025. Pokud jste se mnou, přidejte dar hned teď," prohlásila na sociální síti X a poprvé přímo vyzvala k příspěvku na volební kampaň.

Odkaz v jejím prohlášení vede na fundraisingovou stránku Act Blue s jejím portrétem a slovy: "Přispějte na zvolení Kamaly Harrisové". Demokratická platforma pro online sbírku na ActBlue uvedla, že během několika hodin poté, co se prezident Joe Biden oficiálně vzdal své prezidentské kandidatury a podpořil viceprezidentku Kamalu Harrisovou, vybrala 46,7 milionu dolarů.

Společně s Bidenem v demokratických primárkách kandidovali také podnikatel a dědic nápojového impéria Dean Phillips a spisovatelka Marianne Williamsonová. Ani jeden v nich ale nezískal víc než pět procent hlasů, zatímco Biden drtivě zvítězil s 87,1 procenta hlasů.

[chooze:article;value:564721]

​Reakce

Na Bidenovo odstoupení zareagoval také premiér Petr Fiala (ODS). "Je to nepochybně rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svoji zemi. Je to odpovědný a osobně jistě nelehký krok, o to je ale cennější. Držím palce USA, aby z demokratické soutěže dvou silných a rovnocenných kandidátů vzešel dobrý prezident," napsal Fiala na sociální síti X.

Bidena podpořil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Postavit zájem své země a své politické strany nad osobní ambici, to je rozhodnutí statečné a moudré. A skutečně státnické, ačkoliv jistě nebylo snadné. Joe Biden odstupuje z kandidatury jako hrdina," řekl.

Naopak Bidenův rival Donald Trump se prezidentovi ještě posmíval. "Křivák Joe Biden neměl na to, aby kandidoval na prezidenta, a už vůbec ne na to, aby vedl USA. Budeme ještě trpět kvůli jeho prezidentování, ale to brzy napravíme," napsal na své sociální síti Truth Social.

Trump také prohlásil, že je pro něj Harrisová snazší soupeř než Biden. Bez šancí ale úplně není. "Harrisová bude moci využívat finance nasbírané pro Bidena. Ty další věci pro ni mohou být složitější, protože ta kampaň byla připravovaná pro jiného kandidáta," uvedla politoložka Eva Lebedová.

Své voliče však Harrisová má. "Rozhodně může nasbírat hlasy u mladších voličů a žen, které Biden nedokázal oslovit. Myslím si, že pro demokraty to bylo správné rozhodnutí," domnívá se Lebedová.

Kreml v reakci na Bidenovo rozhodnutí nepokračovat v prezidentském klání uvedl, že situaci kolem voleb ve Spojených státech bude sledovat. Za prioritu ale považuje dosažení cílů speciální vojenské operace. "Do voleb zbývají ještě čtyři měsíce a to je dlouhá doba, během níž se může mnoho věcí změnit. Musíme dávat pozor a sledovat, co se bude dít dál. Naší prioritou je dosažení cílů speciální vojenské operace, nikoliv výsledky amerických voleb," uvedl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém prohlášení na svém profilu na síti X vyjádřil respekt k Bidenovu rozhodnutí a poděkoval mu za jeho neochvějnou podporu ukrajinského boje za svobodu.

"Vždy budeme vděčni za vůdčí schopnosti prezidenta Bidena. Podpořil naši zemi během nejdramatičtějšího okamžiku v dějinách, pomohl nám zabránit Putinovi v okupaci naší země a podporoval nás i během této strašné války," uvedl. Dodal také, že na rozhodnutí prezidenta Bidena se bude vzpomínat jako na "odvážné kroky přijaté v reakci na náročné časy".

Speciální vysílání TN Live k odstoupení Joea Bidena z prezidentské volby můžete sledovat v pondělí od 9:00 na webu TN.cz, videoportálu Voyo a pod modrým tlačítkem na Hbb TV.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.