Mobil má skoro každý Čech. Ty první vydržely nanejvýš 30 minut

Na výběr je v České republice z neuvěřitelných 30 značek a ročně si koupíme kolem pěti milionů nových mobilů. A zdá se, že technologie mobilů už jsou téměř dokonalé. "Mobilní telefon, tak jak ho známe, dosáhl dokonalých fyzických rozměrů a bude to jen o zlepšování aplikací," myslí si IT expert Miloslav Lujka.

Budoucnost je teď prý například v ohebném nezničitelném displeji, ve vylepšení výdrže baterií nebo v extra rychlém nabíjení. "Pak taky v extrémně rychlém nabíjení, kdybyste například přišli k pokladně v Lidlu a pokladní by vám nabídl za pět korun dobití baterky třeba během minuty," poznamenal odborník na mobilní telefony Petr Hudec.

Nadupané mobily už se prý několik let dají sehnat za 20 tisíc korun. Ty nejdražší klasického tvaru za 35 tisíc a nejnovější modely s ohebným displejem stojí kolem 50 tisíc. První mobilní hovor se uskutečnil před 51 lety. První mobil se nabíjel deset hodin, vydržel maximálně 25 minut hovoru a vážil přes kilo. "Ta váha nebyla žádný problém, stejně byste ho nedokázali u hlavy držet víc než 20 minut," zavzpomínal výrobce prvního mobilu Martin Cooper.

[chooze:article;value:562711]

​V módě se trendy pravidelně vracejí, u mobilů to tak ale není. Například tlačítkové přístroje používají převážně jen senioři nebo ti, kteří si naordinují mobilní detox. Ať chceme nebo ne, mobil je už nepostradatelnou součástí našich životů a nezbytností je jejich zabezpečení.

Základem je automatické zamykání telefonu. K jeho otevření pak použijte ideálně otisk prstu, oka, nebo rozpoznání obličeje. Samotné heslo například k bankovnictví by mělo být co nejdelší a složené z velkých a malých písmen, číslic a znamének.

Mobilní telefony se staly v podstatě osobními počítači, ve kterých máme téměř vše: bankovnictví, soukromé fotografie a videa i důležité dokumenty. Když potom přijde čas na výměnu telefonu, je nutné starý mobil důkladně pročistit tak, aby se k důležitým informacím nedostal nikdo cizí.

Před deseti lety jsme mobil měnili průběžně každé dva roky, nyní je tento interval 3,5letý. Zpravidla existují tři možnosti, jak se starého mobilu zbavit. Pokud je už po smrti, je potřeba ho mechanicky zničit a vhodit do červeného kontejneru nebo odnést do servisu, kde ho odborně zlikvidují. Pokud je ještě funkční, můžete ho zkusit přeprodat. Ale zásadní je ho důkladně vymazat.

[chooze:article;value:561781]

​"Ideální je pomalé resetování, dát to do továrního nastavení, to by mělo stačit, aby se pak už nikdo nepovolaný nedostal například ke Google účtu nebo k heslům, cloudu a podobně," radí prodejce mobilů Daniel Fibikar.

V případě, že není baterka delší dobu používána, může se nafouknout, a pokud porušíte její povrch, dojde k chemické reakci a baterka může začít hořet. Hašení je velmi obtížné, ideální je použít speciální hasicí přístroj na baterie. Odborníci už připouštějí i hašení vodou, nestačí však plameny polít, ale je nutné baterii zcela na dlouhou dobu ponořit do vody.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.