Klimatičtí aktivisté blokovali letiště ve Frankfurtu. Provoz byl zcela zastaven

Provoz na mezinárodním letišti ve Frakfurtu ve čtvrtek ráno zcela zastavili klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace, píše web Frankfurter Allgemeine. Ti na největším německém letišti zablokovali vzletové i přistávací dráhy.

"Všechny bezpečnostní orgány v současné době pracují na tom, aby se letový provoz co nejrychleji obnovil," uvedl mluvčí federální policie. Všechny dráhy se nakonec podařilo uvolnit krátce před osmou hodinou. 

Za incidentem podle mluvčího stála "skupina několika lidí", jejich přesný počet však nespecifikoval. "Problém je v tom, že letiště ve Frankfurtu je opravdu velké," řekl. Policisté následně zatkli osm aktivistů. 

[chooze:article;value:566268]

Demonstranti se podle vlastních prohlášení pomocí kleští dostali do areálu letiště přes drátěný plot. Na dráhy pak prý došli pěšky nebo tam dojeli na kolech či skateboardech, uvádí web hessenschau.de.

Letiště v souvislosti s incidentem zrušilo několik odletů a přílety dočasně odklonilo na jiná německá, ale i evropská letiště. Jen do sedmé hodiny ranní se podle webu Flightradar24 jednalo o více než 50 příletů. 

Protest na frankfurtském letišti je už několikátý v pořadí. Ve středu například aktivisté dočasně ochromili provoz na letišti Kolín/Bonn, kde muselo být zrušeno kolem 140 letů. O podobnou akci se tento měsíc pokusili také v Hamburku a zhruba před dvěma měsíci v Mnichově. 

Po vládě požadují, aby do roku 2030 vypracovala závaznou mezinárodní dohodu o celosvětovém vyřazení ropy, plynu a uhlí. Spolkový ministr dopravy Volker Wissing ale blokády ostře odsoudil. "Každý, kdo násilně vstoupí na letiště, okupuje dráhy a blokuje stroje, ohrožuje lidské životy," prohlásil. Stejný názor zastává i hesenský ministr vnitra Roman Poseck. 

Pražské letiště postihl ve středu obří výpadek. Informační systémy nefungovaly několik hodin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.