Čínský gigant se chce prosadit v Evropě. Automobilka by mohla vyrůst v Česku

Experti odhadují, že jen letos by se do Evropy mohlo dovézt zhruba 650 tisíc aut vyrobených v Číně. Zájem, a to i českých zákazníků, roste především u elektromobilů. "Za posledního půl roku bylo u čistě elektrických aut v Evropě 22 procent vyrobených v Číně, která se prodala jako nová," sdělil tajemník Svazu dovozců automobilů ČR Josef Pokorný.

Evropská komise ale na začátku července na dovoz čínských elektroaut dočasně zvýšila cla. "Jak Spojené státy, tak tedy Evropská unie mají za to, že čínské automobilky jsou subvencovány, podporovány finančně i jinak státem, což je tedy nerovná soutěž vůči americkým i evropským automobilkám," uvedl dopravní expert ÚAMK Igor Sirota.

[chooze:article;value:563343]

​A tak SAIC. jedna z největších čínských automobilek, která k nám dováží značku MG, zvažuje, že by auta začala vyrábět také v Evropě, a vysoká cla tak obešla. "Je to tlak na výrobce, aby něco udělali s cenou, tlak na výbavy vozidel, protože ta čínská auta jsou už v základu velmi silně vybavena," nechal se slyšet odborník na automobilu Robert Vacek.

Automobilka uvažuje o Španělsku, Maďarsku a také Česku. Rozhodnout má do konce září. Ministerstvo průmyslu a obchodu se k tomu nechtělo vyjadřovat. Z asijských automobilek svou výrobu do Evropy rozšířila například už korejská Hyundai, která vyrábí v Nošovicích. Z kolínské linky pak vyjíždí některé modely japonské Toyoty, na Slovensku pak má výrobní závod Kia.

Dá se ale předpokládat, že SAIC budou následovat i další čínské automobilky. Přitom ty evropské jdou opačným směrem. Třeba Volkswagen prý zvažuje, že mimo EU přesune další část své produkce. Výrobu do Číny přesunulo například i Volvo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.