Když se zábava na dovolené změní v drama, které vás může stát životní úspory

Možná ani nemusíte patřit mezi milovníky adrenalinových sportů, a přesto se třeba rozhodnete – ať už plánovaně, nebo spontánně – některý vyzkoušet. Ostatně mnohé oblíbené dovolenkové destinace nabízí celou paletu volnočasových aktivit a dávají tak zahraničním návštěvníkům příležitost, jak si svou dovolenou zpestřit a trochu okořenit. Na plážích najdete místí agentury, které nabízí zapůjčení vodních skútrů nebo potápěčské kurzy, k populárním zážitkům patří i seskoky padákem, bungee jumping nebo jízda na zipline.

Pokud si vyberete kvalitního provozovatele (u adrenalinových sportů by samozřejmostí měla být mimo jiné certifikace), měl by vás dostatečně instruovat, upozornit vás na možná rizika a zajistit co možná největší míru bezpečnosti. Ani to však neznamená, že se vám nemůže přihodit úraz. A nemusí jít jen o pohmožděniny nebo odřeniny, ale o daleko závažnější následky, které si mohou vyžádat operaci a několikatýdenní rekonvalescenci. A v neposlední řadě také nemalé finanční výdaje.

Samotný EHIC nestačí

S Evropským průkazem zdravotního pojištění sice máte nárok na ošetření a nezbytnou zdravotní péči v rámci zemí Evropské unie, ale pouze v zařízeních, která jsou zapojena do systému veřejného zdravotnictví (EHIC neplatí v soukromých zařízeních, jež jsou bohatě zastoupena právě v turistických oblastech) a za stejných podmínek, které platí pro obyvatele dané země. Jinými slovy, pokud obyvatelé příslušné země za některé úkony v rámci ošetření platí, budete muset zaplatit i vy.

Připravit se tak musíte na uhrazení spoluúčasti, která může dosahovat od pár stovek až po 100 % částky. Například z 1 den hospitalizace zaplatíte v Rakousku od 370 Kč. V případě zásahu horské služby nebo repatriace zpět do ČR ale budete muset uhradit 100 % sumy (protože tyto náklady EHIC nekryje), která se však pohybuje už v desítkách tisíc, jak dokládají data samotných pojišťoven – převoz zraněného klienta sanitkou z Rakouska do ČR pojišťovna vyčíslila na 38 588 korun, zatímco v případě převozu z Francie dosáhla částka 98 136 Kč.

Pokud se vám pak úraz stane mimo země EU, můžou se účty šplhat i do statisíců. A není pochyb o tom, že takové výdaje dokážou otřást rozpočtem a během chvíle zlikvidovat vaše úspory. Nehledě na další nepříjemné důsledky, které mohou být s vážnějšími úrazy spojeny, jako je dlouhá rekonvalescence a s ní výpadek plnohodnotného příjmu apod.

Zatímco úraz na dovolené předpokládat nemůžete, před jeho důsledky a tím třeba i před tíživou životní situací se ochránit lze. A stačí k tomu opravdu málo – nepodcenit kvalitní cestovní pojištění včetně užitečných připojištění.

Právě cestovní pojištění za vás náklady na ošetření a zdravotní péči uhradí většinou v plné výši. Sjednat si ho navíc zvládnete rychle a online a nevyjde vás na více než pár stovek, které jsou v porovnání s desítkami tisíc, jejichž zaplacení by vám bez cestovka hrozilo, zanedbatelné. Cestovní pojištění vás navíc, narozdíl od EHIC, ochrání i před dalšími riziky, jako jsou poničená zavazadla nebo škody třetím osobám na zdraví či majetku (v rámci „pojistky na blbost”).

Není cestovko jako cestovko

I při výběru cestovního pojištění, který vám ulehčí online srovnávače, jako například ten na Ušetřeno.cz, byste ale měli postupovat s rozvahou. Především pak zvažte, jaké aktivity budete na dovolené provozovat. A pokud se někdy rozhodujete spontánně, raději buďte i na tuto variantu připraveni. Základní cestovní pojištění totiž obvykle nekryje tzv. rizikové či extrémní sporty, které je třeba si připojistit. Připojištění však nemůžete sjednat v rámci už probíhajícího pobytu. Jinými slovy připojištění rizikových sportů si nemůžete sjednat na jeden den, kdy danou aktivitu plánujete uskutečnit. Je proto nezbytné, aby toto připojištění bylo už součástí vámi vybraného cestovního pojištění před odjezdem na dovolenou.

A které sporty a aktivity patří k rizikovým? Připravili jsme pro vás základní orientační přehled. Záleží však na podmínkách jednotlivých pojišťoven, které z aktivit za rizikové/extrémní sporty považují. Proto se vždy u vybrané pojišťovny dopředu informujte.

Vodní sporty

Jízda na vodním skútru, kajak, kánoe a rafting do střední obtížnosti WW3, kitesurfing, surfing, windsurfing, jachting (kromě oceánské plavby) a další.

Turistika

Skialpinismus, turistika nebo treking po vyznačených a pro veřejnost otevřených cestách a stezkách se stupněm obtížnosti do 3UIAA a do 5 000 m n. m., via ferrata B a C.

Cyklistika a ostatní

Cyklokros, cyklotrial, jízda na kole mimo cyklistické trasy, jízda na koni, jízda na skateboardu nebo longboardu, lukostřelba, motokáry, bungee jumping, rybaření ze člunu.

Zimní sporty

Freeride (lyže a snowboard mimo sjezdovku za stanovených podmínek), běžkování mimo značenou trať, ale ve vyjeté stopě, jízda na sněžném skútru a další.

 Příplatky za rizikové sporty přitom nejsou nikterak vysoké. Liší se nejen podle pojišťoven, ale i podle zvoleného limitu krytí. Pro lepší představu se můžete podívat na srovnání počítané přes online srovnávač na Ušetřeno.cz, a to pro týdenní dovolenou v Rakousku pro 2 osoby.

 

Nižší krytí

Střední krytí

Vyšší krytí

Běžné sporty

187 Kč

317 Kč

607 Kč

Rizikové sporty

383 Kč

564 Kč

1054 Kč

 

Jak můžete vidět, u vyššího krytí, které vám zajistí tu nejvyšší míru ochrany, zaplatíte i s připojištěním rizikových sportů za 2 lidi na týden v Rakousku pouze 1054 Kč. Pokud byste však odcestovali bez pojištění, vydali se například na ferraty a přihodil se vám úraz vyžadující převoz do ČR, prodražila by se vám dovolená až o desítky tisíc, které byste museli uhradit z vlastní kapsy.

Kvalitní cestovní pojištění má proto smysl a podcenit jej se nemusí vyplatit. Před úrazy na dovolených vás sice neochrání, před jejich finančními dopady však ano.

Autor: Michaela  Dočkalová

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.