Kontaminované moře na Kanárech. Úřady musely uzavřít už několik pláží

Na ostrově Tenerife musely úřady uzavřít tři velmi oblíbené pláže – Playa Jardín, Playa de Las Teresitas a Playa de Troya. Podle informací deníku Diario de Avisos by se tato uzavírka mohla protáhnout na celé léto.

Příčinou je vysoká koncentrace bakterie E. coli, která představuje riziko gastrointestinálních nemocí, respirační infekce nebo infekce uší, očí, nosních dutin a kůže. Podle deníku Bild za rozšíření této bakterie může zejména zastaralá infrastruktura čistíren odpadních vod, která nezvládá narůstající nápor turistů.

[chooze:article;value:565958]

Kromě lidí, kteří se mohou nakazit i konzumací ryb, které v odpadních vodách plavou, jsou ohroženy i mořské ekosystémy. "Zasaženy byly chráněné druhy, jako je seba, tedy typická mořská rostlina Kanárských ostrovů, nebo želva zelenavá," uvedl pro Diario de Avisos dokumentarista Felipe Ravina.

Oprava systémů čistících odpadní vody bude pro španělské úřady nákladná. Jejich rozšíření a modernizace by podle odhadů vyšly na zhruba 634 milionů korun. "Na Tenerife je více než 200 odpadních výpustí, které ústí do moře, takže bude trvat roky, než se tento problém vyřeší," dodal Ravina.

Lidé utíkali z pláže. Od moře vyhnal i české turisty v Rimini sliz (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.