Výměna vězňů měla osvobodit Alexeje Navalného, ten se toho nedožil

Vojenská základna Andrews, půlnoc. Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová vítají ve Spojených státech tři propuštěné z ruského zajetí. Novináře Evan Gershkoviche a Alsu Kurmaševovou, která dříve žila v Praze. Do výměny byl zařazen i bývalý příslušník námořní pěchoty Paul Whelan, který za mřížemi pobýval pět a půl roku.

Další lidé se z Ruska a Běloruska vrátili do Německa. Mezi propuštěnými jsou i spolupracovníci Alexeje Navalného. On sám měl být součástí výměny, letos v únoru ale v ruském vězení zemřel.

[chooze:article;value:565619]

​"Mluvila jsem s vdovou po Alexejovi Navalném, Julií, abychom probrali význam jejich propuštění. A jak jsem jí řekla, stejně jako v řadě předchozích rozhovorů, Spojené státy stojí se všemi, kteří bojují za svobodu v Rusku," uvedla americká prezidentská kandidátka Kamala Harrisová.

Do Ruska se vrátilo z několika zemí osm vězňů. Pro Putina, jako bývalého šéfa FSB, byl podle médií nejdůležitější Vadim Krasikov. Ten si měl v Německu odpykat za vraždu čečenského rebela uprostřed Berlína z roku 2019 doživotní trest.

"Chtěl bych nyní promluvit k těm, kteří mají vztah k vojenské službě. Chci vám poděkovat za vaši oddanost slibu, povinnostem a vaší vlasti, která na vás ani na minutu nezapomněla," komentoval výměnu vězňů ruský prezident Vladimir Putin.

Kromě 24 dospělých se dohoda týkala i dvou dětí, které odletěly do Ruska společně se svými rodiči. Ti působili jako agenti ruské rozvědky ve Slovinsku. Až do čtvrtka o svém ruském původu nevěděly. Mysleli si, že pocházejí z Argentiny a rusky vůbec nemluvily.

O podobě dohody se vyjednávalo podle dostupných informací přes dva roky a zapojilo se do ní sedm zemí světa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.