Nevěra a vztah v krizi. Kramného postup byl opačný, než je obvyklé, říká psycholog

[chooze:gallery;value:29518]

​I jedenáct let po smrti Moniky a Kláry v Hurghadě je případ odsouzeného Petra Kramného opředen tajemstvím. Třetí díl dokumentární série Kauza Kramný vychází v pátek 2. srpna na platformě Voyo a zabývá hlavně rozpory mezi znaleckými posudky, které nechal vypracovat soud a těmi, které si objednala obhajoba.

O údajné nevěře manželky se měl Kramný dozvědět dlouho před osudnou dovolenou v Egyptě. "V práci mi zazvonil telefon. Soused mi řekl, že mě Monika podvedla. Já jsem se jí zeptal, jestli je to pravda. Ona mi přísahala, že to pravda není a já jsem jí věřil," uvedl Kramný v rozhovoru, který tvůrcům dokumentu poskytl z věznice Mírov.

Rodinné známé v předchozích dílech dokumentu rovněž uvedly, že Monika měla tajný profil na facebooku. Ten mohl sloužit i k seznamování s muži.

[chooze:article;value:567072]

​Stejně jako jiní podezřelí ze spáchání závažných trestných činů byl i Petr Kramný podroben důkladnému psychiatrickému a psychologickému zkoumání. "Existují určité typy mužů, pro které je vražda jednodušším řešením, než připustit rozvod," tvrdí forenzní psycholožka Ludmila Čírtková.

Podle dalšího uznávaného psychologa Jeronýma Klimeše je ale těžké říct, co přesně se v hlavě Kramného v té době odehrávalo.

"Já vycházím z obecné představy paranoidní poruchy osobnosti. To je dokonce jedna z nejčastějších poruch. Tito lidé mají majetnickou povahu a k partnerce se chovají s pocitem nároku asi jako má batole na mámu," vysvětluje psycholog.

Násilné vynucení pozornosti

"Ženu chtějí vlastnit a mít ji k dispozici. Pokud není po jejich, pozornost si vynucují i různými násilnými způsoby. Takových mužů je asi jedno procento, všichni ale nevraždí," upozorňuje Klimeš.

"Pokud se ale rozvádí, tak jim hodně dlouho trvá než se vzpamatují a někdy se s tím nesmíří nikdy. Nebývají ani schopni se zamilovat do jiné ženy. Často se z nich stávají stalkeři nebo bývalým manželkám vyhrožují," upřesňuje.

"Kramného řadím do skupiny osob s poruchou osobnosti. On a jemu podobní mají rozštelované city. Do stejné kategorie spadá například i Stalin a další vrahové. Při představě, že by měl jejich ženu někdo jiný, mohou vraždit," varuje odborník na lidskou duši.

[chooze:article;value:567045]

​Podle něj některé vraždy mohou probíhat velmi bizarně. "Oni zabijí ženu i dítě, pak si je naaranžují do podoby madony. U těl sedí, pijí alkohol a po týdnu se pak sami zabijí," popisuje Klimeš.

On sám o vině Kramného nikdy nepochyboval. "Nechoval se tak, jak je to v podobných situacích obvyklé. Když má muž nemocnou umírající ženu, tak ještě než ona zemře, vyběhne ven a volá o pomoc. Kramný to měl naopak. Počkal do úplného konce, až byla Monika s jejich dcerou Klárkou mrtvá. Teprve potom volal o pomoc," dodává psycholog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.