Monika Kramná stopu po proudu neměla. Lékař, který na to upozornil, zemřel

Zatímco Petr Kramný tvrdil, že jeho manželka Monika a dcera Klára koncem července 2013 zemřely v Egyptě na otravu, Policie ČR po necelém měsíci přišla s jinou verzí. "Lze jednoznačně vyloučit, že poškozené před svou smrtí trpěly průjmy. Použití jedu se nepodařilo prokázat," píše se v úředním záznamu kriminalistů. Detaily o případu přináší třetí díl dokumentární série Kauza Kramný na platformě Voyo.

Vyšetřovatelé začali záhy pracovat s variantou, že Kramný zabíjel pomocí elektrického proudu. "Dodnes to považuji za absurdní," uvádí ve snímku advokátka odsouzeného vraha Jana Rejžková.

[chooze:article;value:566642]

​Podle advokátky Kláry Long Slámové, která u soudu zastupovala rodinu Moniky, byla na krku mrtvé ženy jasně viditelná stopa po zásahu elektrickým proudem. Jenže později se objevily snímky z egyptské patologie, kde tyto stopy viditelné nebyly.

Soudní znalci obhajoby pro to měli jasné vysvětlení. "V Egyptě krk na sobě neměl žádné stopy poranění. To ložisko, které bylo zpětně označeno jako úraz elektrickým proudem, je přesně v místě, kde byla těla převázána provazem. A na videu z české pitvy je to dobře vidět. Patolog na záznamu i říká, že to bude z fixace," upozorňuje v dokumentárním seriálu soudní lékař Radek Matlach.

Rozpor advokátku nepřekvapuje 

Rozsudek Vrchního soudu v Olomouci však variantu o zásahu krku Kramného ženy proudem zmiňuje. "Moniku a nezletilou dceru Kláru vystavil (Kramný, pozn. red.) účinkům elektrického proudu, a to prostřednictvím dvoupólového či jednopólového dotyku… Přiložením vodiče k tělu Moniky – jednoho k zadní straně jejího krku a druhého k dolní části jejích zad či k její levé noze," stojí mimo jiné v rozsudku o téměř 160 stranách z 1. června 2016. Tím, jaké může nebo nemusí na těle zanechat elektrický proud stopy, jsme se už zabývali v tomto textu

[chooze:article;value:566591]

​Advokátku Dagmar Raupachovou, která často různé soudní případy v médiích komentuje, rozpor znalců obhajoby nepřekvapuje. "Posudek, který zadává soud, se většinou bere za takový objektivní. Znalci obhajoby by také měli respektovat pravidla pro jejich práci. V některých případech však není možné jednoznačně říci, jestli něco bylo černé nebo bílé," vysvětluje pro TN.cz Raupachová.

Podle ní ale mají soudci v popisu práce, aby jednotlivé posudky objektivně posoudili. V případě Kramného byl dokonce zpracován také revizní posudek. Pokud by kvůli rozporům došlo k obnovení procesu, soudní lékař Radech Matlach už ale do případu nezasáhne.

"V pátek 7. června 2024 zemřel po dlouhé těžké nemoci dlouholetý akademický pracovník naší fakulty Radek Matlach. Na katedře zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva přednášel anatomii, patologii a soudní lékařství. Patřil mezi uznávané a oblíbené pedagogy, což dokazuje i ocenění, které od studentů získal. Čest jeho památce," uvedla nedávno Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT na svém webu.

Kauza Kramný: Vyšetřování prodloužila jazyková bariéra, překlady spisů se lišily (28/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.