Podle analýzy minimální mzda v Česku nestačí ani na pokrytí základních potřeb

Za minimální mzdu v České republice pracuje zhruba 150 000 lidí. V době, kdy jsou ceny nájmu i potravin stále vysoké, je vyžít s minimem téměř nemožné. Své tom ví paní Věra a Olga, které pracují jako uklízečky na zlínské základní škole. "Když odečtu nájem, tak mi vyjde asi sedm až osm tisíc. Šetřit moc nejde," řekla paní Věra.

Paní Čadová má tři děti a po zaplacení všech povinných výdajů jí z minimální mzdy téměř nic nezbyde. Kdyby prý neměla manžela, finanční situace by pro ni byla kritická. "Maso je hodně drahé, musí se to střídat, třeba se zeleninou. Mohli by nám přidat nebo snížit ceny. Mohla bych být ohodnocena víc, protože se fakt nadřeme, ty děti dělají hodně," míní.

[chooze:article;value:567628]

​Experti hodnotili loňskou minimální mzdu, tedy 17 300 korun. Ta letošní sice činí 18 900 korun, je to ale stále několik tisíc pod doporučením expertů. Podle nich by musela dosahovat až necelých 28 tisíc korun hrubého měsíčně.

"Takhle skokově určitě ne, my máme v ekonomii docela dobrou představu, co může zvýšení udělat za záporné efekty a jaký může mít dopad na trh práce. Asi každému dojde, že to může vést k zániku některých pozic, protože se zkrátka nevyplatí, může to vést k růstu cen, může to vést k tomu, že firma bude šetřit na nemzdových věcech, třeba na bezpečnosti práce," objasnil ekonom Vít Hradil.

Výpočet minimální mzdy se odvíjí od průměrné mzdy. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by tak v příštím roce mohla dosáhnout 20 600 korun, v roce 2026 pak 22 100 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.