Ukrajinský vpád do Ruska je v pořádku. Kyjev má naši podporu, zní z USA

Střety ukrajinských a ruských vojáků na území ruské Kurské oblasti pokračují ve čtvrtek už třetím dnem. Podle amerického Institutu pro studium války ukrajinské síly prokazatelně postoupily nejméně 10 kilometrů do hloubky ruského území a obsadily několik tamních obcí.

Podle ruské vládní agentury TASS se z míst v blízkosti bojů muselo evakuovat asi 3 000 lidí. Ruské ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s boji eviduje pět mrtvých a 34 zraněných civilistů. Na místě jsou kromě armády nasazeny také jednotky Federální služby bezpečnosti (FSB). V oblasti platí výjimečný stav.

Zatímco mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová nazvala ukrajinský vpád teroristickým činem, ukrajinské vojenské i civilní vedení zarytě mlčí a ani náznakem jej ve svých prohlášeních nezmiňuje.

[chooze:article;value:568481]

Rusko útočilo drony na Kyjev. Chce Ukrajinu ekonomicky vyčerpat, říká expert (7/2024):

K dění se ale ústy mluvčí Bílého domu Karine Jeanové-Pierrové vyjádřily Spojené státy, jejichž podpora je pro Ukrajinu zásadní. "Předně nesmíme zapomínat, že v tomto regionu jsou ruské jednotky a útočí odtamtud na Ukrajinu," zdůraznila mluvčí podle portálu Ukrajinska pravda.

"Jak víte, Ukrajinu v tom, co dělá na obranu proti ruské agresi, podporujeme. Považujeme to za důležité, protože jde o svobodu a demokracii. A budeme v tom pokračovat," dodala.

[chooze:article;value:568356]

V podobném smyslu se vyjádřil také mluvčí Evropské komise Peter Stano. V komentáři pro web Suspilne zdůraznil, že Ukrajina má "zákonné právo se bránit, včetně úderu na území agresora". "EU nadále plně podporuje legitimní právo Ukrajiny na obranu proti ruské agresi a její úsilí o obnovení suverenity a územní celistvosti," dodal.

Dění na ukrajinsko-ruské hranici podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) pozorně sleduje také česká diplomacie. "Praze je zcela zřejmé, že Ukrajina žádné imperiální zájmy vůči Rusku nemá a že operování na ruském území je součástí obranné války proti Ruskem rozpoutané agresi. Neočekáváme organizaci zmanipulovaného referenda o připojeni k Ukrajině, jak jsme to viděli na Krymu nebo na východě Ukrajiny," sdělil TN.cz.

Ukrajinská armáda dobyla další území. Zničila hraniční přechod s Ruskem: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.