Banky si jdou po krku. Pokuty za splacení hypotéky možná nebude nikdo vybírat

Mnozí lidé mají obavu z nového pravidla, kdy od září může hrozit pokuta za předčasné splacení hypoték. Jenomže jak upozornil ekonom Dufek, zákon to nezavádí jako povinnost. Banky toho mohou, nebo nemusí využít.

Jedním z důvodů, proč by banky pokutu vůbec zavádět nemusely, je podle Dufka silný konkurenční boj. "Je to v podstatě jedna z možností, jak upoutat klienta, jak ho zaujmout. Poplatek v podstatě nevybírat anebo ho rovnou odpouštět," nastínil Dufek různé varianty.

Existují také výjimky, kdy banky pokutu ani zavést nemohou. "Je to třeba v případě úmrtí spoludlužníka nebo partnera, v jiné těžké životní situaci, lze dokonce splatit čtvrtinu hypotéky každý rok při výročí uzavření smlouvy, nebo případně při rozvodu, když se dvojici nebude do tří měsíců líbit nová úroková sazba, kterou jim banka oznámí. Čili lidé mají docela dost příležitostí, jak tomuto poplatku uniknout," objasnil Dufek.

[chooze:article;value:565827]

​Dufek má za to, že změny s hypotečním trhem příliš nezahýbají. Nicméně by změna mohla mít vliv na úrokové sazby u hypoték. "Ta konkurence opravdu je silná a pokud banky zjistí, že nemusí počítat s dodatečnými náklady právě na předčasně splácené hypotéky, tak by eventuálně mohly s těmi úrokovými sazbami vyjít svým klientům vstříc," míní ekonom.

Ačkoliv Česká národní banka (ČNB) opět snížila úroky, na hypotéky to nemá přímý vliv. "Reagují primárně na vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu. A konkrétně tedy především na úroveň pětiletých úrokových sazeb, které se na trhu pohybují dneska někde pod čtyřmi procenty," dodal Dufek.

Nízké úrokové sazby u hypoték mohou věstit podle Dufka i problém. Připomněl, že v minulosti byly třeba i na úrovni dvou procent, pak ale na konci první dekády tohoto století přišla finanční krize. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:4aeb5706139c7368f945854f867b4c83bf369619;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.