Pokud prohraje, dojde ke krveprolití. Biden se obává porážky Trumpa

"Myslí vážně to, co říká. Nebereme ho vážně. On to myslí vážně. Všechny ty řeči o tom, že 'pokud prohrajeme, dojde ke krveprolití, budou to ukradené (volby, pozn. red.)'," řekl americký prezident v rozhovoru pro televizi CBS News.

Biden uvedl, že "si není vůbec jistý", že v lednu 2025 dojde po prezidentských volbách ke klidnému předání moci, pokud Trump prohraje. "Svou zemi nemůžete milovat, jen když vyhráváte," vymezoval se současný prezident.

[chooze:article;value:568207]

Jeho slova jsou reakcí na Trumpovo vyjádření z letošního března. Na veřejném shromáždění v Ohiu tehdy řekl, že jestli v listopadu nevyhraje volby, přijde "krveprolití", informovala stanice NBC News.

Mluvčí Bidenovy kampaně James Singer tehdy výroky komentoval s tím, že Trump by chtěl, aby se opakovaly události z šestého ledna 2021, kdy jeho příznivci zaútočili na Kapitol. "Američané mu letos v listopadu uštědří další volební porážku, protože nadále odmítají jeho extremismus, zálibu v násilí a touhu po pomstě," dodal Singer.

[chooze:article;value:568280]

Trumpova kampaň však uvedla, že se jedná o překrucování jeho slov. O krveprolití totiž mluvil v kontextu dopadu offshoringu na automobilový průmysl v zemi a o svém plánu zavést 100% clo na automobily vyrobené v zahraničí. "Bude to krvavá lázeň pro celou zemi. To bude to nejmenší. Ale ta auta se prodávat nebudou. Budou stavět obrovské továrny," varoval Trump.

Americké prezidentské volby proběhnou v listopadu. Původně proti sobě měli stanout právě Biden s Trumpem, současný prezident se ale po rozsáhlé kritice v červenci rozhodl odstoupit. Jako kandidáta Demokratů ho nahradí současná viceprezidentka Kamala Harrisová.

Politolog pro TN Live: Harrisová bude pro Trumpa těžší soupeř. V debatě ho může převálcovat (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.