Zájem o sdílení elektřiny překonal očekávání. Má to ale háček

Jen za prvních 10 dní od otevření registrace se o možnost sdílet svou solární energii přihlásilo téměř 5 000 lidí. Mezi nimi je například i pan Pšád. "Teď máme namontovaných 110 panelů. Máme rodiče, kterým bychom tu elektřinu mohli přeposílat, a zároveň bychom si jí mohli přeposílat na dílnu," vysvětlil pro TV Nova Marek Pšád, proč se ke sdílení elektřiny přihlásil.

Vysoké číslo zájemců o sdílení, kteří se jen pár dní po spuštění žádostí přihlásili, předčilo i očekávání Komory obnovitelných zdrojů a za úspěch ho označuje rovněž ministerstvo průmyslu a obchodu.

[chooze:article;value:567559]

​"Je to jeden z nejvýznamnějších milníků v těch změnách v energetice. Jsme v nejostřejší fázi přeměny na novou energetiku, která je založená na místních malých a středních obnovitelných zdrojích," uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Přebytečnou energii, kterou panely vyrobí, ale musí druhé odběrné místo ihned spotřebovat. Je možné ji skladovat i v baterii, jenže ty jsou nákladné a například do panelových bytů je velmi obtížné je nainstalovat. To by se ale mělo změnit.

Ve Sněmovně už je novela, která umožní takzvané velkokapacitní baterie. Aby solární či jiné obnovitelné zdroje mohly hrát v energetice ještě zásadnější roli, je nutné vyřešit, jak dlouhodobě skladovat velké množství elektřiny.

"To řešení bude muset vést někam k ukládání do chemické energie. Už existují pilotní projekty, většinou je to na bázi ukládání do vodíku," popsal Pavel Hrzina z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Podle Hrziny si na novou technologii budeme muset ještě počkat – i při tom nejlepším scénáři minimálně 10 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.