Izrael vysvětluje útok na školu: Zabili jsme 19 teroristů

Izraeli se při útoku povedlo zabít 19 členů teroristické organizace Hamás a Palestinského islámského džihádu. Informoval o tom portál Times of Israel s odkazem na Izraelské ozbrojené síly (IDF) a bezpečnostní službu Šin bet. Zveřejnili také seznam všech zabitých tenoristů.

"V posledních měsících se Hamás stále častěji zaměřuje na využívání školních budov, v nichž se často ukrývají civilisté, k tomu, aby je využíval jako vojenská zařízení, velitelská a kontrolní centra, skladiště zbraní a jako základny pro provádění teroristických útoků," uvedl mluvčí IDF Daniel Hagari v sobotním videoprohlášení

[chooze:article;value:568824]

Podle NBC News při útoku zemřelo nejméně 100 lidí a desítky dalších se zranilo. Šlo tak o jeden z nejsmrtelnějších odvetných úderů od začátku války před 10 měsíci.

"Jsme hluboce znepokojeni zprávami o civilních obětech v Gaze po útoku Izraelských obranných sil na komplex, jehož součástí byla škola," uvedl Bílý dům v prohlášení, ve kterém reagoval na izraelský útok. Spojené státy patří mezi dlouhodobé spojence Izraele.

"Víme, že Hamás využívá školy jako místa, kde se shromažďuje a operuje, ale také jsme opakovaně a důsledně říkali, že Izrael musí přijmout opatření, aby minimalizoval škody na civilním obyvatelstvu," stojí dále v prohlášení.

Bývalý voják ve vysílání TN Live popsal, jak to chodí v izraelské armádě. Důležitá byla kolektivní zodpovědnost:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.