Vosy se přemnožily a jsou agresivní. Záchranáři vyjíždějí hlavně k alergikům

Dát si něco na zub nebo třeba jen limonádu na zahnání žízně, to je v současné době venku prakticky nemožné. Okamžitě se totiž kolem vás objeví množství vos. Ty trápí ale i sadaře nebo zahrádkáře. "Než stihne úroda dozrát, tak mi to vyžerou vosy. A mám to takhle na všech stromech," popsal situaci zahrádkář Robert.

"Kvůli tomu, že letošní zima byla hodně chudá na sníh a také velmi bohatá na vysoké teploty a nestačila promrznout půda, tak nám mnoho hmyzu přezimovalo," poznamenala meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:568164]

​Peklo je to především pro alergiky. U nich to totiž nekončí pouze otokem a svěděním v místě bodnutí. "Celková reakce může vypadat tak, že je vyrážka po celém těle. Nevolnost, zvracení, může se to projevovat i rýmou, až teda kolapsovým stavem závažných reakcí," sdělila alergoložka Tereza Jeník z polikliniky AKESO.

Záchranáři po celé republice evidují několikanásobný nárůst počtu výjezdů k bodnutí hmyzem oproti loňsku. Například v Ústeckém kraji od začátku května do konce července řešili 115 případů, loni jich za stejné období bylo jen 34. Několikrát šlo i o život. Vyšší počet výjezdů mají kvůli bodavému hmyzu také hasiči. Za minulý měsíc si na konto připsali přes 3 000 případů odstraňování hnízd, což je oproti loňsku více než trojnásobek. Teď by se navíc měla situace ještě zhoršit.

​"Máme před sebou horký týden, kdy se budou vyskytovat četné, postupně i silné bouřky. Hmyz tak bude neklidný, a to zejména před bouřkami. Hmyz má totiž smyslové orgány, kterými dokáže odfiltrovat UV záření, ale také statickou elektřinu," uvedla Honsová.

Rozhazováním rukou a snahou vosu odehnat prý situaci spíš zhoršíte. Nejlepší je nedávat hmyzu důvod, aby se o vás začal zajímat. "Nejlépe nejíst, nepít na těch místech, kde se vosy vyskytují. Také třeba nevětrat přes den. Dávat si pozor i na to, aby se vosa neskrývala v botách a podobně. Nechodit bez bot po trávníku," dodala Tereza Jeník.

Vosy od okna nebo zahradní pergoly můžete zkusit odehnat například pepřem, česnekem nebo mletým hřebíčkem. Moc je nepotěší ani citrusy nebo ocet. Někteří lidé se zase spoléhají na zmuchlanou papírovou tašku, která z dálky vypadá jako cizí nepřátelské hnízdo. To opravdové se nepokoušejte odstraňovat sami, s tím vám pomohou specializované firmy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.