ČHMÚ rozšířil výstrahu. Ženou se silné bouřky, hrozí přívalový déšť a kroupy

Studená fronta do Česka přináší bouřlivé počasí. "Vlhkosti a energie bude ve vzduchu hodně," uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Původní výstrahu vydal pro celé Česko s výjimkou severozápadu. V sobotu dopoledne ji ale rozšířil na úplně celé území.

Výstraha platí až do třetí hodiny ráno a meteorologové v ní varují, že silné bouřky s sebou mohou přinést přívalové srážky kolem 40 mm. "V opakovaných bouřkách i více," upozorňují. Hrozí také silný vítr s nárazy kolem 70 km/h a krupobití. 

[chooze:article;value:569916]

​"Již ráno přešla vlna srážkově lokálně dosti vydatných bouřek přes severovýchod republiky. Nyní postupuje větší pásmo srážek s vnořenými bouřkami přes Čechy a na Moravě začínají narůstat izolované přeháňky a bouřky," informoval ČHMÚ v půl druhé odpoledne. 

V následujících hodinách podle něj bude bouřek přibývat, a to zejména ve východní/jihovýchodní polovině republiky. "Bouřky ale nezasáhnou celé území, a ty silné projevy budou skutečně jen velice lokální," zdůrazňují meteorologové. 

"Bouřková činnost bude během noci přechodně slábnout. Silné bouřky se opět obnoví během neděle 18. srpna, mohou se objevit kdekoliv na našem území. Večer a v noci na pondělí budou přecházet do deště, který může být i vydatnější (hlavně v Čechách)," informoval ČHMÚ. 

Česko má za sebou nejteplejší týden roku. S tím souvisí i zvýšený počet zásahů záchranářů: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.