Vzdají to. Zvažované dělení nezaměstnaných do kategorií budí rozpaky

"Jsou zvyklí pracovat, jsou vzdělaní a teď se stalo, že přišli o práci, tak nepotřebuji žádné barvičky. Zrovna oni jsou totálně zdeptaní z toho, že nemohou najít práci, protože na ně platí takové ty výhrůžky složenek, nesplacených hypoték, popřípadě dluhů," upozorňuje psycholog Jeroným Klimeš.

Co může být pro někoho pozitivní impulz, může fungovat na jiné jako skutečný dopravní semafor, tedy že barevné rozlišení nepracujícího od hledání práce spíše odradí.

[chooze:article;value:567544]

​Podle psychologů něco podobného známe například ze školy, kdy děti dostávají za dobré chování hvězdičku a za zlobení černý puntík. Takový systém ale prý podle nich nemusí být dostatečně motivující.

"Každý systém, který hodnotí, vždycky s sebou nese rizika, že to bude nespravedlivé a demotivující. Proto se u dětí od toho ustupuje," říká psycholog Tomáš Morávek.

V případě že by se označení dostalo "ven" mohlo by to zájemci prakticky znemožnit jakýkoliv přístup na trh práce.

"To znamená, aby nedošlo ke zveřejnění, jak jsou kteří lidé označovaní, jak jsou klasifikováni. Protože to by je takzvaně labelovalo, vytvářelo by to značky, ukazovalo by to ně některé jako na hodnotnější, na některé jako méně hodnotné," podotýká sociolog Vojtěch Bednář.

Odborníci se také shodují, že ty, kteří nejevili zájem o získání zaměstnání dosud, k tomu barevné rozlišení přiměje jen stěží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.