Náměstek hejtmana měl sám sobě schválit dotaci. Ukončilo mu to kariéru

Žádost o rezignaci na funkci prvního náměstka poslal Jakub Unucka (ODS) písemně hejtmanovi Moravskoslezského kraje Josefu Bělicovi (ANO).

"Rezignaci podal, já jsem ji převzal po ukončení rady kraje, je to jeho osobní problém." uvedl Bělica. Na opakované žádosti o rozhovor Jakub Unucka neodpověděl.

První náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka při hlasování o dotaci sice upozornil, že je ve střetu zájmů a osobně nehlasoval. Opoziční Piráti ho ale obvinili, že sobě a své manželce z veřejné dotace schválil 750 tisíc korun.

[chooze:article;value:570205]

"Já si cením toho, že pan Unucka z tohoto pochybení vyvodil zodpovědnost, za mě je to rozhodně neetické," řekla opoziční zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti).

Náměstek hejtmana oponoval, že v žádosti napsal, že dotaci bude čerpat, jen když skončí v politice. Poté, co se o případ začala zajímat média, prohlásil, že obě žádosti o dotace zrušil. Šlo o projekt, který měl podpořit začínající podnikatele. Unucka se kvůli tomu nejprve vzdal místa na kandidátce ODS do krajských voleb.

[chooze:article;value:570048]

"Ačkoli jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem nebo dotačními pravidly, jednalo se o politickou chybu," sdělil mluvčí ODS Jakub Skyva.

"Pokud něco voliče pokaždé podráždí, tak je to, když politici se snaží dostat k veřejným penězům," řekl politolog Lukáš Jelínek.

Jakub Unucka i nadále bude zastupitelem Moravskoslezského kraje za ODS. Ve vedení kraje zůstávají zástupci hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a SOCDEM.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.