Ukrajinci chtějí Rusy odříznout. Zničili už třetí klíčový most v Rusku

Ukrajinské síly v pondělí zasáhly třetí a zároveň poslední použitelný most most přes řeku Sejm v ruské Kurské oblasti. S odkazem na představitele ruského Vyšetřovacího výboru i ruské vojenské blogery to uvedl Kyiv Independent. Ukrajina ani Rusko to zatím oficiálně nepotvrdily.

Podle webu Abc News by šlo o významnou ránu pro ruské síly, kterým se nedaří potlačit ukrajinskou invazi do Ruska. Vojenští analytikové uvádějí, že by to znamenalo, že ruské jednotky budou za řekou z velké části odříznuty a nebudou tak moci přijímat zásobování ani posily. Ukrajinské jednotky postupující z východu je zároveň stále více obkličují.

[chooze:article;value:570095]

Zpráva o údajném zničení už třetího mostu se objevila den poté, co ukrajinské jednotky zničily druhý most přes řeku Sejm. "Mínus ještě jeden most!" napsal na telegramu v neděli ukrajinský velitel vzdušných sil Mykola Olesčuk a zveřejnil video zničení mostu. Podle ruského telegramového kanálu Mash se mělo jednat o most přes řeku Sejm poblíž vesnice Zvannoje v Kurské oblasti.

"Ukrajinské letectvo nadále zbavuje nepřítele logistických možností přesnými nálety, což významně ovlivňuje průběh bojových akcí," doplnil Oleščuk. Další most přes řeku měli Ukrajinci zničit v pátek, jak reportuje web The Kyiv Independent. Zásahy mohou značně komplikovat ruské zásobování i evakuaci civilistů.

Kanál Mash také tvrdí, že k útoku Ukrajinci použili Spojenými státy dodávaný raketomet HIMARS. Výroky z ukrajinské ani ruské strany není možné nezávisle ověřit.

[chooze:article;value:570048]

Útoky na mosty jsou další fází ukrajinského vpádu na ruské území, který trvá od předminulého týdne. Ukrajinské armádě se od té doby podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlé území Kurské a Sudžanské oblasti. Obsadit měli podle Kyjeva 1 150 čtverečních kilometrů včetně 82 obcí i města Sudža.

Cílem operace má být vytvoření "nárazníkové zóny", jak řekl v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury AP. "Nyní je naším hlavním úkolem v obranných operacích zničit co nejvíce ruského válečného potenciálu a vést maximální protiofenzivu," uvedl Zelenskyj.

Pokud budou ukrajinští vojáci v Rusku postupovat déle, může to na Putina vytvořit tlak u jeho elit, říká analytik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.