Jak se ubránit faraonově pomstě a dalším zažívacím problémům na dovolené

Jestli plánujete dovolenou v některé z exotických destinací, jako je Egypt, Tunisko, Indie, Maledivy nebo Kolumbie, buďte připraveni na rizika, která můžou ohrozit vaše zdraví. Jedná se především o zažívací potíže, které určitě znáte i pod názvy jako faraonova, sultánova či Montezumova pomsta. A věřte, že nemusí jít jen o nepříjemný průjem, ale v horších případech můžou zažívací potíže skončit i hospitalizací v nemocnici.

Proč je naše zažívání náchylné právě v těchto zemích?

Písčité pláže, průzračné moře, přírodní krásy, bohatá kultura a historie. To všechno nás láká na exotických destinacích, kde se nemůžeme dočkat chvil volna a relaxu. Jenže zmíněné země mají společné ještě něco – vyšší riziko zažívacích potíží. Tohle jsou hlavní důvody:

Jiné bakterie a viry: Naše tělo není zvyklé na bakterie a viry, které se přirozeně vyskytují právě v těchto zemích. Třeba v Egyptě nebo Kolumbii je úplně jiná mikrobiální flóra, která nám může způsobit opravdu velké trable. Místní jsou na tyto bakterie a viry zvyklí, ale pro naše tělo mohou být novinkou, kterou nezvládne hned zpracovat.

Hygiena: V těchto zemích se jinak staví k hygieně, což riziko kontaminace jídla a vody ještě zvyšuje. Co místním přijde normální, může pro nás znamenat vyšší míru nebezpečí v podobě infekce. Třeba ovoce a zeleninu mohou umývat ve vodě, která není z pohledu evropských standardů zcela v pořádku a může být zdrojem infekce.

Odlišné jídlo: Exotická jídla často obsahují ingredience, na které nejsme zvyklí. A na světě je další důvod potenciálních zažívacích potíží. Koření, bylinky, exotické maso nebo ryby prostě způsobí, že náš žaludek bude reagovat nečekaným způsobem. Navíc jídla, která jsou běžná v těchto zemích, mohou být připravena jinými metodami, než jak je připravujeme u nás.

Co dělat, abyste dovolenou nestrávili na WC

  1. Pijte balenou vodu: Vyhýbejte se kohoutkové vodě, ledu, a dokonce i syrové zelenině omyté v místní vodě. Pijte pouze balenou vodu, kterou si sami otevřete, a používejte ji raději i při ústní hygieně.

  2. Jezte na jistotu a s mírou: Dopřávejte si jídlo jen v osvědčených restauracích a hotelech. Pokud máte citlivou mikroflóru, vyhněte se pouličním stánkům s jídlem, i když budou krásně vonět na kilometr. Někdy je lepší zaplatit trochu víc a mít jistotu, že jídlo bylo připravené za odpovídajících hygienických podmínek. Stejně tak se vyhýbejte potravinám, které jsou například vystaveny přímému slunci, na němž se mohou rychleji kazit. V neposlední řadě to nepřehánějte s množstvím. All inclusive a plné stoly nejrůznějších pochoutek jsou sice lákavé, ale nevhodnými kombinacemi jednotlivých jídel i velkými porcemi můžete své zažívání sami dost potrápit.  

  3. Umývejte si ruce: Před jídlem a po použití toalety si vždy umyjte ruce a ideálně použijte ještě dezinfekční gel. Tento jednoduchý krok může výrazně snížit riziko infekce. Mějte vždy po ruce malou lahvičku s dezinfekcí, hlavně pokud se pohybujete v místech, kde není snadné najít čistou vodu a mýdlo.

  4. Vyhýbejte se rizikovým potravinám: Nepijte nepasterizované mléko, vyhýbejte se syrovým nebo nedostatečně tepelně upraveným potravinám, jako jsou ryby, mořské plody a maso. I když se vám na ně budou sbíhat sliny, pamatujte, že mohou být zdrojem nebezpečných bakterií a parazitů.

  5. Probiotika a vitamíny: Před cestou a během ní berte probiotika a vitamíny na posílení imunitního systému. Probiotika pomohou udržet rovnováhu dobrých bakterií ve vašem střevě, což může snížit riziko zažívacích potíží.

  6. Pitný režim: Dodržujte pitný režim, hlavně v horkých klimatických podmínkách. Při dehydrataci je tělo náchylnější k infekcím, proto pijte dostatek tekutin, hlavně balenou vodu a izotonické nápoje, které tělu doplní potřebné minerály.
  7.  

Co dělat, když už trable nastanou?

Hlavní je jednat rychle.

Tekutiny, tekutiny: Pijte ideálně balenou vodu nebo rehydratační roztoky (pomohou nahradit ztracené minerály a elektrolyty), abyste předešli dehydrataci. Ta je jedním z největších rizik, která se se zažívacími potížemi pojí.

Lehká jídla: Držte se lehké a dietnější stravy, vyhýbejte se těžkým a mastným jídlům. Dejte si hlavně suchary, rýži, banány a jablka – potraviny, které jsou snadno stravitelné a zklidní žaludek.

Odpočinek: Dopřejte si dostatek odpočinku, aby se vaše tělo mohlo zotavit. Buďte v chladném, klidném prostředí a snažte se co nejvíc odpočívat. Tělo prostě potřebuje regeneraci, takže na fyzickou aktivitu zapomeňte.

Léky: Mějte základní léky proti zažívacím potížím, jako jsou antidiarhoika a probiotika. Pomoci můžou také místní léky na zažívací potíže, s nimiž by vám měli v lokální lékárně poradit a pokud cestujete s CK, radu ohledně vhodných léčiv by vám měl poskytnout i váš delegát. V případě vážnějších problémů vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud se vaše příznaky nezlepší nebo se zhorší, jděte k doktorovi. Pokud nevíte, kam se za lékařským ošetřením vydat, zavolejte na asistenční služby u svého cestovního pojištění, případně se obraťte na delegáta své CK. Některé resorty mají k dispozici také svého hotelového lékaře.

Destinace, kde se vám zažívací systém snadno rozladí

Egypt

Egypt je pro Čechy dovolenkový evergreen. Slunné pláže, teplé moře, bohatý podmořský svět, historické památky, letecky je to od nás kousek a ceny zájezdů jsou prostě super. Bohužel, Egypt je také místem, kde útočí faraonova pomsta, což je termín pro zažívací problémy způsobené kontaminovanou vodou a jídlem.

Vzhledem k tomu, že střevní problémy v Egyptě nejsou ničím výjimečným, pojišťovny tyto záležitosti řeší poměrně často a za své klienty při nich platí částky v průměru od 7 tisíc korun výš, v případě ambulantního ošetření se bavíme například o sumě 12 741 korun. Pokud máte sjednané cestovní pojištění, nemusíte si s těmito výdaji dělat hlavu, pokud ne, připravte si peněženku.

A jen malé upozornění – pokud se u pojistné události jedná o vyšší částku, pojišťovna může prověřovat, jestli na vině vašich potíží nebyl alkohol. V takovém případě se s finanční náhradou budete muset možná rozloučit.

Tunisko

Další oblíbenou destinací je Tunisko. Krásné pláže a fascinující kultura jsou pro dovolenou velkým lákadlem, ale i v této zemi se mějte na pozoru. V Tunisku se můžete setkat s bakteriemi jako E. coli nebo Salmonella, které umí způsobit vážné zažívací potíže. Tyhle bakterie se často vyskytují ve špatně omyté zelenině nebo nedostatečně tepelně upraveném mase. Typické tuniské jídlo prodávané na stáncích, jako je třeba brik – smažený trojúhelník plněný vejcem a tuňákem – může být pro turisty rizikové, pokud se nepřipravuje za přísných hygienických podmínek.

Maledivy

Maledivy jsou malým kouskem ráje na Zemi. I tady si ale můžete uhnat rozbouřený žaludek, hlavně pokud si dopřejete jídlo mimo hlavní turistické oblasti. Voda a potraviny mohou být kontaminované bakteriemi jako Shigella nebo viry jako norovirus. Místní specialita, sušené ryby (Maldive fish), můžou způsobit problémy, pokud nejsou správně skladované nebo připravené.

Kolumbie

Kolumbie se stává stále populárnější destinací díky své pestré přírodě a bohaté kultuře. Ale stejně jako v jiných exotických zemích, i zde číhá riziko zažívacích potíží. V tomto případě pro vás máme číslo z praxe, jednoho klienta vyšla léčba související se zažívacími obtížemi na 70 639 Kč. Naštěstí měl sjednané kvalitní cestovní pojištění a nemusel tak tuto bolestivou sumu platit ze svého. Obecně platí – čím dále cestujete, tím vyšší limity léčebných výloh byste v cestovním pojištění měli mít, protože se to zkrátka vyplatí.

Vyjmenované destinace navíc pochopitelně nejsou jediné, kde vám vyšší riziko zažívacích obtíží hrozí. Kvalitní cestovní pojištění, ať už se vydáte kamkoliv, si navíc zvládnete sjednat i jen několik málo hodin před odjezdem a z pohodlí domova. Stačí se jednoduše připojit do online kalkulačky, třeba té od Ušetřeno.cz, srovnat si jednotlivé nabídky a vybrat si takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat. A za pár minut máte hotovo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.