Pár nevěřil svým očím. Restaurace jim napočítala dvě stovky za prázdný talíř

Christoph Haselmayer je bývalý rakouský politik a známá postava. S manželkou si vyrazili do restaurace Miralago v městečku Pörtschach am Wörthersee. Když však dostali účet za jídlo, nevěřili svým očím.

V účtu za 119 eur (přibližně 3 000 korun) bylo započítáno i 8 eur za prázdný talíř. Haselmayer celou situaci popsal na sociálních sítích a nešetřil ostřejšími výrazy. "Turistika v Korutanech je k zblití! Stalo se to na dovolené u přátel v Korutanech u Vrbského jezera! Najděte chybu na účtence… Na jihu se opravdu nemusíte bát, že by ceny přes noc mohly klesnout!" napsal Haselmayer na svém facebooku, což doložil také fotkou účtenky. Tam je uvedená cena za talíř pro druhou osobu.

"Je ten talíř snad ze zlata? To je skutečně drzost!" rozčílil se pod Haselmayerovým komentářem uživatel Georg. Tématu se chopila jak rakouská média, tak i německá.

Přímo na první stránce menu restaurace Miralago je uvedený poplatek za Räuberteller, v překladu "loupežnický talíř". "Pokud se chcete o jídlo podělit, není problém. Účtujeme si další talíř," popsala restaurace. Napočítává si například i 3,5 eura (asi 88 korun) za prostírání a umytí nádobí.

Miralago patří do skupiny Okto Dining. Mluvčí společnosti pro portál Kleine Zeitung uvedla, že poplatek za talíř navíc pomáhá "našim hostům více si vážit nabízeného jídla a práce s ním spojené". Společnost také od hostů očekává minimální obrat na osobu.

[chooze:article;value:570109]

​Jenomže turisté s podobnými poplatky u Vrbského jezera asi budou muset v některých případech počítat i do budoucna. Situaci pro regionální korutanské vysílání rakouské televize ORF okomentoval restauratér Klaus Dolleschall. V jeho restauraci vám sice "loupežnický talíř" nenaúčtují, poplatek za prostírání dává do účtenky ale i on.

Placení za prázdný talíř ovšem nadále považuje za zbytečné. "Je úplně normální, že spolu lidé sdílejí jídlo, a to i třeba v několika chodech, takže to neúčtujeme. Nemyslím, že by bylo špatné, a může to být i zajímavý zážitek, když spolu lidé takto zkouší různá nová jídla," prohlásil.

Naopak restauratér Alexander Lutschounigg z Klagenfurtu, což je hlavní město Korutan, ve své restauraci nic podobného zákazníkům nepočítá a tuto praxi i kritizuje. Mezi jeho strávníky patří z velké části starší lidé. "K nám chodí mnoho lidí, kteří si objednávají společné jídlo, protože už toho tolik nesní. Mám za to, že se diskutuje o něčem, co není úplně běžná praxe a co poškozuje cateringový byznys," řekl.

[chooze:poll;value:4ef39f48cbc0655116e67a5e915c576d15ba36a8]

Pörtschach am Wörthersee na mapě:



Chorvati zvedli ceny v restauracích. Nejdražší jsou na jihu země (7/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.