Začátek školního roku se blíží. Tipy a rady, jak děti co nejlépe připravit

Rady pro rodiče prvňáčků

Je to tady – Den D už klepe na dveře, a i když vám připadá, že vaše ratolest ještě nedávno byla miminkem, nyní se stává školákem. Ne každému dítěti se ale musí do školy chtít, a proto je důležité vědět, jak mu s tím pomoct.

Podle psycholožky Umay Wolf je důležité si uvědomit, že děti často přejímají emoce rodičů, a proto je vhodné být dobře naladěn. "Stále se od nás učí, jak zvládat nebo také nezvládat každodenní situace nebo významné změny. Je tedy na rodičích, aby opravdu věnovali svůj čas a pozornost této změně a dobře na ni připravili sami sebe i dítě," radí.

Malým dětem může pomoct si situaci "prožít" například při nějaké hře, která je baví. Formou hry je pak možné si ukázat, jak budou probíhat hodiny nebo i přestávky. Pokud vaše dítě rádo kreslí, zkuste si s ním nakreslit to, jak bude vypadat první den ve škole. A pokud se mu do školy nechce, zaměřte se na pozitiva, která ho tam čekají.

[chooze:article;value:571271]

​Rodiče by neměli zapomínat ani na to, že je důležité připravit děti na nový režim. "S prvňáčky ještě speciálně zdůrazňuji nutnost úpravy režimu, hlavně u těch, kteří nechodili do předškolního vzdělávání a bude to pro ně zcela jiný režim, než na který byli doposud zvyklí," říká Wolf, která působí na Terapie.cz.

Pokud jde vaše ratolest do školy úplně poprvé a má z nového prostředí strach, dovolte ji vzít si s sebou drobného pomocníka. Podle psycholožky jím může být například oblíbený plyšák. "Když bude mít s sebou dítě něco známého a podporujícího, může v dítěti vzniknout pocit bezpečí a jistoty, důvěry v sebe, že novou situaci zvládne a že má vždy někoho blízkého, kdo je tu pro něj, kdo mu nabízí pomocnou ruku," vysvětluje dále.

Upozorňuje ale, že plyšáci větších rozměrů by mohly ve škole vadit. "Jakmile je jediný oblíbený plyšák opravdu velkých rozměrů a dítě si nechce vzít s sebou něco jiného, je třeba na tento fakt upozornit dopředu učitele. Většinou v posledním týdnu prázdnin jsou již ve škole všichni učitelé přítomni a jsou schopni se setkat s rodiči a dětmi, nebo alespoň zvednout telefon a na všem potřebném se domluvit," zdůrazňuje psycholožka.

A v závěru nezapomeňte tento významný milník řádně oslavit. "Nakonec je důležitá oslava a z celého dne udělat slavnost. Dítěti o všem, co a jak bude probíhat, říci a motivovat ho, že to bude oslava a zábava," dodává.

[chooze:article;value:571195]

Dítě přestupuje na novou školu či do jiné třídy

Pro některé děti představuje návrat do školních lavic noční můru. Stát se tak může hlavně v případě, kdy dítě čeká změna a přestupuje do jiné školy. Podle psycholožky Wolfové je důležité dát mu čas se na změnu připravit.

"Vždy pomáhá dítěti umožnit uvědomění (v případě hodně malých dětí spíše připomenutí) toho, co znají, co zůstane stejné, ideálně zdůrazňovat to, co fungovalo a funguje v životě dítěte, co mu vyhovuje, že o to touto změnou nepřijde. Například: 'Tvoje oblíbené hračky tu na tebe počkají'," radí psycholožka.

Pomoct může i připomenutí toho, co už dítě v životě dokázalo a co se mu povedlo. A znovu ho za to pochválit. "Je dobré najít ta správná slova, která budou dobře motivovat právě vaše dítě, která na něj budou pozitivně fungovat a kterým bude rozumět, protože použijete jazyk (nebo příklady povzbuzení), kterému vaše dítě rozumí," doporučuje.

Tyto rady se navíc nemusí hodit jen rodičům, jejichž děti přestupují na jinou školu. Stres může vyvolat i přechod na druhý stupeň nebo sloučení tříd.

[chooze:article;value:570927]

​Co rozhodně nedělat

Kromě doporučení toho, co dělat, radí psycholožka i věci, kterým je lepším se vyhnout. Důležité je nepokoušet zdraví dětí, ani je více zatěžovat. "Neměly by dělat cokoliv, co by je mohlo jakýmkoliv způsobem ohrozit na zdraví psychickém nebo fyzickém. Cokoliv, co by jim zabránilo, aby byly co nejlépe připraveny (odpočaty, namotivovány) na školní docházku," vyjmenovává.

Důležité je i vědět, jak s dítětem komunikovat. Špatně položená otázka totiž může náladu zhoršit. Podle psycholožky by rodiče dětem neměli pokládat otázky typu "Jak bylo ve škole?", kterou by dítě mohlo vnímat jako nepříjemný výslech. Dejte jim naopak pocit, že se o ně upřímně zajímáte.

Velký vliv na to, jak děti vnímají školní prostředí, mají právě i sami rodiče. "Zodpovědnost je ale na rodičích, ti by měli vědět, co a jak dělat, aby to bylo vždy v souladu s dítětem, jeho potřebami i cíli," uzavírá psycholožka.

Nova opět pomáhá rodinám malých školáků. Do sbírky se můžete zapojit i vy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.