Školy zavádí adaptační pobyty pro prvňáky. Odborníci před trendem varují

Adaptační pobyty pořádá třeba základní škola Jinočany. Během tří dnů se děti přímo ve škole prostřednictvím her a týmových aktivit seznamují a učí se komunikovat jak se spolužáky, tak s učiteli.

"Pro ně je to velice důležité, aby se se školou sžili a při nástupu do školy už ten stres, který v nich asi je, opadne. Děti se tady stmelují, hrají hry různé, seznamují se s prostředím budovy, s učitelkami, hrají různé socializační hry," shrnula ředitelka ZŠ Jinočany Iva Šreplová.

Děti si na adaptačním pobytu mohou vytvořit záložky do knih, vybarvit různé obrázky – nejvíce frčí příšerky nebo auta. Anebo si mohou také zatančit.

[chooze:article;value:571471]

​Základní škola Londýnská jde jinou cestou – budoucí prvňáčci vyrážejí před začátkem školního roku na týden do přírody, bez mobilů a bez rodičů. "Cílem je, aby se děti mezi sebou poznaly, abychom je poznali my jako pedagogové. Je pak pro ně mnohem příjemnější rozjezd roku. Najednou vidíte, že když přichází do školy, tak na sebe mávají děti, které se znají," popsal ředitel ZŠ Londýnská Martin Ševčík.

"Myslím si, že je to dobrý nápad. Těm dětem to pomůže seznámit se s tím, jak to ve škole chodí, s učiteli. Jedna z dcer by zvládla na týden odjet, té druhé by vyhovovalo, kdyby chodila do školy a večer se vracela domů," okomentovala maminka Eliška Horníková.

Některým ředitelům škol se tento trend nelíbí. Místo toho nabízejí ještě před zápisem možnost seznámit se s učiteli a školním prostředím. "Myslím si, že není nutné brát je na nějaké adaptační kurzy. Takové ty socializační a seznamovací aktivity děti zvládnou i ve škole. Je potřeba děti stavět do situací, který jim život normálně přináší, a to je občas troška stresu," míní ředitel ZŠ Donovalská Tomáš Marek.

[chooze:article;value:571372]

​"Vnímám to jako velký problém. Je to takový rys dnešní výchovy, kdy se zaměňuje pojem výchova za komfort k dětem. Mladí lidí chodí do života nepřipraveni, nezocelení," zhodnotil dětský psycholog Petr Šusta.

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. A tak je to podle odborníků i s některými trendy ve výchově. Třeba nadměrná ochrana dětí před stresem může vést k nízkému sebevědomí, psychickým problémům a nezvládání překážek.

Psychologové tvrdí, že děti by měly být vystaveny výzvám a obtížím. Nedávný průzkum ukázal, že většina českých deváťáků trpí psychickými potížemi, což odborníci připisují právě nezkušeností s řešením problémů.

"Sebevědomí vzniká tím, že překonáváme překážky, ve chvíli, kdy přijdu do složité situace a mám zkušenost, že jsem takovou situaci už někdy zvládl, tak si věřím, že zvládnu i tu, která mě čeká," doplnil Šusta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.