Nevidomí bojují s ledovkou a sněhem. Chodníky často nikdo neodhrnuje

Jakmile se chodníky začnou měnit v kluziště, Aleš Klabouch raději nechodí ven. Jenže na nákup nebo do lékárny musí. A chodníky pak pro něj představují obrovské riziko.

"Tak seďte doma na zadku! I tento argument už jsem slyšel," svěřil pan Klabouch. Nejen panu jemu, ale všem nevidomým dělají největší problém neupravené vodící pásy pro nevidomé.

[chooze:article;value:480348,480303]

Ty navádí lidi například na přechody pro chodce nebo k zastávkám městské hromadné dopravy. Stačí ale trocha sněhu nebo ledu a přechod, jako by nebyl.

"Ano, já chápu, že v tu chvíli, když padá, že to nelze řečeno hned odklízet. Ale když přestane padat sníh, tak na silnice najede okamžitě technika. Jak je možný, že na chodníku se to nechá třeba do rána?" nechápe pan Klabouch.

Na to jsme se města chtěli zeptat. Dotazy ohledně úklidu chodníků jsme zaslali tiskové mluvčí. Odpověď jsme ale bohužel zatím nedostali.

[chooze:article;value:480085]

Ve chvíli, kdy je všude kolem jenom sníh a led, nemá nevidomý člověk ponětí, kde právě je. V horším případě se může nechtěně dostat i na vozovku.

"Právě ty strany těch chodníků, kraje trávníků nebo třeba ty zdi těch domů, u kterých se nachází ty hromady toho sněhu, tak ty jsou pro nás vodícími liniemi, které se nám ztrácí," uvedla ředitelka spolku Spolu s vámi Šarlota Hambergerová.

Velkou a také velmi častou komplikací je i sníh nahrnutý směrem k autobusovým zastávkám, který nevidomým komplikuje nástup do vozidel městské hromadné dopravy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.