Láska jako z filmu. Osudovou ženu Heřmánek poznal díky dabingu

Děsivé zprávě o smrti Karla Heřmánka chtěl málokdo uvěřit. Oblíbený herec zemřel v sobotu po výstřelu z revolveru. Plánovaný odchod? Chvilkový zkrat, nebo nešťastná náhoda? Vše zatím nasvědčuje tomu, že Karel Heřmánek spáchal sebevraždu.

​"Včera v odpoledních hodinách nás tragicky opustil náš milovaný manžel, tatínek a dědeček Karel Heřmánek. Bolest, která nás zasáhla, je nezměrná. Děkujeme za veškeré projevy soustrasti a prosíme o respektování soukromí," uvedlo na facebooku Divadlo Bez zábradlí.

Poslední roky se potýkal se zdravotními problémy a trpěl silnými bolestmi. Nic však nenasvědčovalo tomu, že by byl schopen sáhnout si na život. V mládí nebyl odveden k vojenské službě, měl modrou knížku a zbraně odsuzoval. Přesto jeho život ukončila kulka.

Na brněnské JAMU studoval ve velmi silném ročníku spolu s Pavlem Zedníčkem a celoživotním parťákem Jiřím Bartoškou. Po ročním angažmá v Divadle Na provázku odešli do Činoherního studia v Ústí nad Labem.

[chooze:article;value:571093]

​Asi málokdo si dnes dokáže v roli žižkovského frajera představit někoho jiného než Karla Heřmánka. Fešák Hubert mu zkrátka seděl. Bravurně dokázal ztvárnit slaboduchého zlodějíčka Járu.

Jeho skvělého herectví si všiml režisér Karel Kachyňa a obsadil ho do snímku Smrt krásných srnců. Tam mohl naplno ukázat širokou škálu svého herectví, jak v úsměvných scénách, tak v těch dramatických.

Heřmánek byl Kachyňův oblíbenec. Objevil se v jeho Dobrém světle. V socialistické šedi všedních dnů se blýskla postava stárnoucího týpka bilancujícího život ve filmu Kam pánové, kam jdete.

[chooze:article;value:571304]

​Kdyby se hlasovalo o nejlépe ztvárněného vládce pekel, asi by vyhrál Lucifer v jeho podání. Původně byla postava napsána pro Miloše Kopeckého, přemýšlelo se i o Jiřím Sovákovi. Heřmánek vrchního čerta ale zahrál pekelně dobře. O tom, že si nakonec režisér Hynek Bočan vybral toho správného, svědčí i popularita této pohádky.

Nejen výraznými mužskými rysy a šibalským úsměvem dokázal okouzlit diváky. Svůj podmanivý hlas propůjčil mnoha postavám v dabingu. Nejedno dítko doprovázel jeho hlas v příbězích z Kačerova.

A díky dabingu našel i svou životní lásku. Po rozvodu s první manželkou se při dabování potkal s hlasatelkou a moderátorkou Hanou Vávrovou, sestrou dětské herecké hvězdy Dany Vávrové.

I Hanka se objevila v několika filmech. V náruči Hany našel Heřmánek celoživotní lásku. Jejich manželské štěstí po 33 letech přerušila až jeho tragická smrt.

[chooze:article;value:552593]

​Divadelní prkna byla jeho srdcovkou. A tak spolu se svou ženou Hanou založil po sametové revoluci jedno z prvních soukromých divadel. Prvním režisérem Divadla Bez zábradlí nebyl nikdo jiný než oscarový Jiří Menzel a mezi diváky seděla jedna hvězda vedle druhé.

Principál divadla se naplno věnoval povinnostem, které jsou spojené s provozem. Filmové role upozadil. A když, tak si je pečlivě vybíral. Jako ředitel, který si rád přihne, si zahrál i se svým synem Karlem Heřmánkem mladším v Gymplu s ručením omezeným. Poslední roli charismatický herec ztvárnil v seriálu TV Nova Mozaika.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.