Fronta na Ukrajině se zhroutila. Rusové dobývají jedno město za druhým

Zatímco Ukrajinci nadále operují v ruské Kurské oblasti, jejich protivníkům se naopak daří na východě Ukrajiny. Cílem Rusů je dobýt klíčové město Pokrovsk, které leží v Doněcké oblasti. Institut pro studium války tento týden uvedl, že ruská armáda učinila významný pokrok, protože se ukrajinské jednotky ve velkém stahují z území. 

"Záběry z 27. srpna potvrzují, že ruské síly postoupily o dva kilometry od své původní pozice do Novohrodivky. To naznačuje, že si drží pozici v centrální části města," informoval institut. 

Na telegramu jeden z ukrajinských vojáků napsal, že se jejich jednotky z tohoto města stahují. Ruská média na to konto oznámila, že ovládají většinu Novohrodivky, která je, jak připomíná polský zpravodajský web gazeta.pl, poslední větším městem na cestě do Pokrovsku. 

[chooze:article;value:571325]

​"Objevily se zprávy, že naši vojáci postoupili o několik ulic a stále útočí, zatímco nepřítel prchá. Může to být dlouho očekávaný kolaps fronty?" citoval web ruský kanál na telegramu, který informuje o průběhu války. Ten se svěřil se svými pochybnostmi. Vše totiž vypadá až příliš snadno. "Rád bych tomu věřil, ale zkušenost nás učí příliš nedoufat. Něco tu není v pořádku a nejsem jediný, kdo si to myslí," uvedl správce kanálu. 

Samotné Rusy tak překvapilo, jak rychle se jim podařilo dobýt Novohrodivku. Boje o město přitom neměly být nijak zvlášť intenzivní. A nejedná se jen o tuto obec. Rusové mají v oblasti celkově postupovat nezvykle rychle. 

O past se přitom zřejmě nejedná. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden připustil, že situace je vážná. Stejné informace se objevují i na ukrajinských telegramových kanálech. "Momentálně to vypadá, že se naše fronta na Donbase zhroutila. Naše obrana není organizovaná, vojáci jsou unavení a mnoho jednotek je demotivovaných," zní slova důstojníka z ukrajinského pluku Azov Romana Ponomarenka. 

[chooze:article;value:571594]

​"Jediný důvod, proč Rusové nejsou schopni udělat zásadní průlom, je ten, že jejich síly jsou také unavené. Stále ale mají výraznou početní převahu a prakticky nevyčerpatelné zásoby munice. Jejich ofenziva pokračuje a v tuto chvíli ji nemůžeme zastavit," dodal. 

Zelenskyj si nicméně slibuje mnoho od ukrajinské invaze do Kurské oblasti, což je podle něj součástí vítězného plánu, jak připomíná CNN. Tento plán má mít čtyři body, ale s jeho podrobnostmi prezident teprve hodlá seznámit představitele Spojených států.

Ukrajina se dokonce snaží proniknout do další části Ruska, konkrétně do Bělgorodské oblasti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.