Síkela má být eurokomisařem pro energetiku. Von der Leyenové plán nevyšel

Ministr průmyslu Jozef Síkela by se podle informací listu Welt měl stát eurokomisařem pro energetiku. Rozhodnuto má být i o dalších pozicích. Většinu z nich mají obsadit muži a von der Leyenové se tak nepodařilo v Evropské komisi prosadit stejné zastoupení mužů a žen. 

Například eurokomisařem pro obchod by se měl stát Nizozemec Wopke Hoekstra. Výkonným místopředsedou EK pro hospodářství a popandemickou obnovu má být Ital Raffaele Fitto. Piotr Serafin z Polska by měl dostat na starost rozpočet Evropské unie, Slovák Maroš Šefčovič by se měl starat o snižování byrokracie.

Oficiálně by podle deníku měla Ursula von der Leyenová oznámit jména komisařů nejpozději do konce tohoto týdne. Všechny kandidáty musí na podzim ještě potvrdit Evropský parlament.

Úspěch vlády?

Vláda Petra Fialy (ODS) chtěla pro nového komisaře "silné ekonomické portfolio". Dle ekonomky Lenky Zlámalové je právě energetika jedním z nich.

[chooze:article;value:570372]

Dosud byla českou zástupkyní v Bruselu Věra Jourová za ANO, která od roku 2019 působila jako místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.