Vosy a včely stále útočí. Záchranáři vyjíždějí k pacientům třikrát více než loni

Podobné léto jako to letošní záchranáři nepamatují. Každý den museli posílat vrtulník nebo sanitku k lidem, kterým šlo o život. Alergických reakcí výrazně přibylo. V Třebušíně na Litoměřicku například koncem července vosy pobodaly ženu v místní chatové oblasti. Skončila v nemocnici, naštěstí mimo ohrožení života.

Už koncem července záchranáři evidovali o třetinu více výjezdů k vážným alergickým reakcím. Teď ale zveřejnili souhrn, který je samotné překvapil. Celkově bylo výjezdů 642, to je třikrát více než loni.

[chooze:article;value:569189]

​Výrazný nárůst potvrzují také hasiči. Ti jen na Ústecku vyjížděli v průměru 80x každý den likvidovat vosí nebo včelí hnízda.

"Jezdíme pouze na veřejná prostranství, třeba dětská hřiště, nebo někde, kde je velká koncentrace lidí a mohlo by to někoho ohrožovat. Dále také na veřejné budovy, úřady, školy, školky," poznamenal mluvčí hasičů Ústeckého kraje Tomáš Kalvoda.

Hnízda na soukromém pozemku likvidují odborné firmy, do statistik hasičů se tak nezapočítávají. Podobně náročnou sezónu prý ale záchranné složky dosud nezažily.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.