Mrazivý vzkaz psychologa Ptáčka (†48). Před smrtí se nejspíš loučil se ženou

Psycholog Radek Ptáček znenadání zmizel v neděli večer, kdy po něm začala pátrat rodina a následně i policie. V úterý přišla smutná zpráva. "Pátrání má smutný konec. Muže se podařilo najít v Praze, bohužel bez známek života," sdělila TN.cz mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová.

Policie se zatím nedomnívá, že by se psycholog stal obětí trestného činu. "V celé věci byla nařízena soudní pitva, ta nám objasní příčiny úmrtí. Nic v současnosti nenasvědčuje cizímu zavinění, ale nelze nic vyloučit," uvedla mluvčí. 

Podezření, že si chce Ptáček ublížit, měla jeho rodina od začátku. Dle policie odeslal své ženě několik zpráv, které vyzněly jako loučení. V den zmizení navíc na sociální síti zveřejnil mrazivý vzkaz.

[chooze:article;value:571950]

​"Kdybych měl říct, po 25 letech v psychologii, co je v životě důležité? Láska, láska, láska… Vlastně nic jiného. Pečujte o vztahy, protože jedině vztahy vám dají dobrý život. Můžete dobře jíst, sportovat, ale když nemáte vztahy, je to stejně jedno. Nehledejte elixír dlouhého života, máte ho možná vedle sebe… Pečujte o toho druhého víc než o sebe," napsal Ptáček.

Ve svém posledním příspěvku se věnoval i smrti. "Jestli bych měl definovat to, co v životě opravdu zabíjí, je to samota… Samota vás zničí… pomalu a spolehlivě. Vztahy vás udrží při životě a dají vám 'život věčný a vděčný'… Milujte život," pokračoval psycholog.

Ztráta velkého odborníka

Radek Ptáček byl klinický psycholog, psychoterapeut a soudní znalec, který působil na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a na University of New York in Prague. Věnoval se vzdělávání lékařů, soudců a sociálních pracovníků a byl zastáncem zákazu tělesných trestů na dětech.

"Byl mi dlouholetou oporou v tématu nepřijatelnosti fyzických trestů na dětech. Spolupracovali jsme úzce na změnách systému péče o ohrožené děti. Svými výzkumy a veřejnými přednáškami patřil mezi klíčové hybatele potřebných změn rovněž v oblasti zdravotní péče," napsala o něm na síti X například vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

V Česku výrazně stoupá počet sebevražd. Roste zejména u jedné skupiny lidí (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.