Na co si dát pozor při půjčení auta na dovolené v zahraničí

Jestli jste se rozhodli si na dovolené půjčit auto, zarezervujte si ho s předstihem. Rezervace online předem je většinou levnější a vyhnete se tím možným nepříjemnostem na místě. Velké mezinárodní autopůjčovny jsou sice dražší, ale často vám ušetří nervy. Nabízejí garantovanou kvalitu, jasné podmínky a obvykle i lepší zákaznický servis. Menší lokální půjčovny sice můžou vypadat jako lákavá volba díky nižším cenám, ale – co je levné, to může být ve finále velmi drahé. Bývají tu skryté poplatky, nejasnosti ve smlouvách, auta, která mají nejlepší léta za sebou... Pokud při výběru autopůjčovny nechcete šlápnout vedle, pořádně si danou firmu proklepněte.  

Jak na výběr autopůjčovny

Při výběru té nejlepší autopůjčovny se zaměřte hlavně na:

  1. Recenze a hodnocení: Než si auto zarezervujete, projděte si recenze. Zjistěte, co říkají ostatní – jestli měli problémy, nebo šlo všechno hladce. Hodně vám to napoví.
  2. Podmínky půjčení: Nepodepisujte nic naslepo. Čtěte podmínky smlouvy jako ostříž, hlavně co se týče pojištění, limitů najetých kilometrů a poplatků za vrácení auta na jiném místě. Nejasnosti? Okamžitě se ptejte!
  3. Stav vozidla: Jakmile dostanete klíčky, dejte si čas a auto pořádně zkontrolujte. Škrábanec, promáčklina nebo špatně fungující vybavení – všechno si nafoťte a klidně i natočte. Ať pak nejste překvapení při vracení. Nejspíš budete taky podepisovat předávací protokol k autu, takže se rovnou podívejte, jestli jsou v něm všechna ťukance, poškození a škrábance zapsané.

Dejte si pozor na skryté poplatky

U těch je třeba být hodně na pozoru, protože jinak taky můžete skončit s prázdnou peněženkou.

Palivová politika: Domluva „plná-plná“ je fajn, pokud vrátíte auto s plnou nádrží. Jestli tuhle podmínku ale nedodržíte, půjčovna si naúčtuje svoje ceny, a ty jsou obvykle mnohem vyšší než na pumpě. „Plná-prázdná“? Na tohle nepřistupujte. Koupíte si palivo od půjčovny za přemrštěné ceny a pokud nádrž nevyjedete, máte smůlu, peníze vám nikdo nevrátí.

Kilometry navíc: Takže jste si půjčili auto a plánujete projet každý kout své dovolenkové destinace. Super plán, ale pozor! Ne každá půjčovna vám nabídne neomezené kilometry. Některé si pěkně hlídají, kolik najedete, a pokud to přeženete, čeká vás nemilé překvapení v podobě tučných poplatků.

Vrácení na jiném místě: Chtěli jste si půjčit auto v Madridu a vrátit ho v Barceloně? Paráda, jenže to má háček. Autopůjčovny si za tuhle záležitost rády naúčtují pořádný balík. Takže pokud nechcete skončit s prázdnou peněženkou, předem si zjistěte, kolik vás to bude stát. Někdy je levnější vrátit auto na původním místě a přepravit se jinak. V opačném případě vás tahle volba může přijít pěkně draho.

Dodatečné pojištění: Půjčovny vám rády nabídnou dodatečné pojištění, které zní jako ta nejlepší ochrana na světě. Jenže než kývnete, radši si to dvakrát promyslete. Tyhle pojistky nejsou zrovna nejlevnější, a navíc často nekryjí úplně všechno. Mnohem víc se vyplatí sjednat si pojištění půjčeného auta k vašemu cestovnímu pojištění. Nejenže ušetříte, ale budete mít i lepší podmínky a často i férovější jednání, než jaké vám nabídne autopůjčovna.

Poplatky za pozdní vrácení: Zdrželi jste se o pět minut? Možná si říkáte, že to není žádná tragédie. Jenže pro autopůjčovnu je to důvod k tomu, aby vám naúčtovala další celý den! Opravdu. Některé půjčovny jsou v tomhle nekompromisní, takže se radši snažte vrátit auto včas, jinak budete nemile překvapení. Pokud tušíte, že se možná opozdíte, zkuste se domluvit předem. Někdy je možné sjednat menší poplatek nebo prodloužení za rozumnou cenu.

Jak se vyhnout problémům s pojištěním půjčeného auta

Pojištění půjčeného auta je klíčové. Ovšem základní pojistka, kterou dostanete od půjčovny, je často nedostačující. Proto se zamyslete nad tím, co potřebujete.

  1. Základní pojištění: Obvykle zahrnuje jen základní krytí. Ano, může vám pomoct v případě nehody, ale jaká je spoluúčast? Často tak vysoká, že se vaše peněženka pěkně prohne.

  2. Doplňkové pojištění: To vám půjčovna velmi ráda nabídne, ale dost si připlatíte. Ověřte si, co vlastně je a co není kryté, protože byste později mohli litovat.

  3. Pojištění přes zprostředkovatele: Setkat se můžete také s tím, že vám půjčení auta nabídne nějaká partnerská společnost autopůjčoven, například firma Booking. A k půjčení vozu vám obvykle rovnou dá i možnost sjednat si k němu komplexní autopojištění. Zdá se to lákavé, protože budete mít vše během pár minut zajištěné, a to obvykle za mnohem lepší cenu, než za jakou byste komplexní pojištění půjčeného auta pořídili přímo v autopůjčovně. Jenže! Tato pojištění jsou zprostředkovaná. Jinými slovy – pojištění vám nezajistí samotná firma, jež ho nabízí, ale její partnerská pojišťovna, kterou může být třeba nějaká zahraniční společnost ve Švýcarsku či v jiné zemi. A pokud dojde k pojistné události, pořádně nevíte, s kým ji řešit, jestli je tu vůbec asistenční služba, na kterou se můžete obrátit. V takových situacích pak nebývá výjimkou, že se nikam nedovoláte, ani vám nebude nikdo odpovídat na e-maily, zkrátka zůstanete na holičkách

Připojištění v rámci cestovního pojištění: Tohle je jednoznačně nejlepší volba. Když si sjednáte pojištění půjčeného auta v rámci vašeho cestovního pojištění, budete mít jistotu, že jste zajištění pro všechny případy. A jestli dojde k nějaké nehodě, můžete se obrátit na asistenční služby 24/7 v českém jazyce, které vám vždycky spolehlivě poradí a pomůže situaci vyřešit. 

Takže pokud si na dovolené chcete užívat výhody půjčeného auta, přečtěte si podmínky, zkontrolujte vozidlo, pořádně si pořešte cestovní pojištění a přemýšlejte dopředu. Pak si užijete tu pravou svobodu na čtyřech kolech bez stresu a zbytečných nákladů. A nebojte, to nejlepší cestovní pojištění si snadno srovnáte a sjednáte online z pohodlí vlastního gauče. Stačí použít třeba online kalkulačku na Ušetřeno.cz a za pár minut budete mít to nejlepší cestovko na svou dovolenou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.