Azylový dům si objednal nový nábytek. Nemá zboží ani peníze, případ řeší soud

Základní škola na Příbramsku a azylový dům v Žatci. Tyto dvě veřejné instituce spojuje špatná zkušenost při nákupu lepšího vybavení pro děti a rodiče. 

"Bylo to v rámci rekonstrukce třídy a rozhodli jsme se pro to, protože jsme chtěli mít třídu novou pro prvňáčky. Kupovali jsme to v polovině července s tím, že prodejce má na skladě lavice a je schopný je dodat v nejbližším termínu. Objednávali jsme sety – lavice, židle – zhruba za 20 tisíc," popisuje zástupkyně ZŠ.

"My jsme objednávali nábytek do azylového domu, skříně, nějaké botníky, paravány. Po objednávce, která byla za zhruba 175 tisíc, jsme čekali na dodání zboží," přidala své zkušenosti ředitelka spolku Miroslava Hrdličková. Škola ani azylový dům se nábytku nedočkaly. Objednávaly přitom ze dvou různých on-line obchodů. Jenže za oběma stojí ten samý člověk. E-shopů má víc. 

[chooze:article;value:570503]

​"Přišlo nám varování před e-shopy svetskol.cz, terasport.cz, skonab.cz, schoolin.cz a truhlardm.cz, které provozuje Daniel Müller jako OSVČ anebo jím vlastněné TERAsport-Müller a Školní nábytek, s. r. o. Ředitelé škol upozorňují na nedodání zboží a nevracení zaplacených záloh," varuje na svých stránkách web pedagogicke.info.

Škola z Příbramska bohužel varování tohoto portálu nezaznamenala. Na prodejce navíc nenarazila náhodou. "Systematicky nám posílá e-maily na školní adresu," podotkla zástupkyně základky. 

Přestože prodejce garantoval dodání i štítkem u jednotlivých produktů na svém webu, po prokaučovaném termínu by údajně dodal lavice nejdřív v září. To ale pro školu nedávalo smysl. Jenže ani s vrácením peněz to nevypadalo růžově. "Na základě odstoupení od smlouvy jsme obdrželi od této firmy dobropis s tím, že peníze nám budou vráceny 15. září. Tento termín je pro nás nepřijatelný. Nevidíme důvod, proč by nám někdo měl zadržovat peníze. Proto jsme se obrátili na advokáta," poznamenala zástupkyně školy.

"Z právního hlediska se dobropis dá považovat za záruku. Tím, že ale není možné, pakliže nebylo předem sjednáno, aby si dodavatel po odstoupení ze smlouvy stanovoval vlastní termín, dokdy ty peníze vrátí. Jakmile dojde k odstoupení od smlouvy, zákon říká, že strany si mají vrátit to, čeho si plnily, a to bez zbytečného odkladu. Očekával bych tedy, že to bude ve standardní lhůtě tří dnů," sdělil advokát Lukáš Klucký.

[chooze:article;value:571533]

​Jméno základní školy redakce pořadu Na vaší straně na její žádost neuvedla, protože v době, kdy s jejím vedením natáčela, škola začala řešit vymáhání svých peněz přes advokáta. A úspěšně, peníze už má zpět. "Rozhodli jsme se, že vyzveme e-shop, aby vrátil peníze bez zbytečného odkladu s tím, že lhůtu 30 dnů neakceptujeme. Na tu výzvu nepřišla žádná reakce, takže po uplynutí lhůty byla podána žaloba. V tuto chvíli soud již rozhodl elektronickým platebním rozkazem, přiznal škole nárok," upřesnil advokát Klucký.

To v Žatci byli v právních krocích dál. Na začátku srpna přišel rozsudek soudu, přesto se svých peněz zatím nedočkali. E-shop jim vrací peníze po částkách a výpis z banky připomíná splácení půjčky.

"Odpovědi se vlastně opakovaly, kdy jsme se s jednatelem snažili spojit, respektive s jeho firmou. Vymlouval se, že dodavatel jim nedodal zboží ze zahraničí, zpozdily se objednávky, zpozdila se loď... Ty výmluvy byly stále stejné. V okamžiku, kdy výmluvy trvaly, podali jsme návrh na platební rozkaz. Následovalo rozhodnutí soudu, ze kterého se majitel odvolal. Dále následovala klasická žaloba, se kterou jsme opět uspěli. Majitel se znovu odvolal a teď máme v ruce pravomocné rozhodnutí soudu, kdy uznali náš nárok na vrácení částky, kterou nám ještě firma nesplatila. Budeme podávat návrh na exekuci," popsala současnou situaci ředitelka spolku Miroslava Hrdličková.

Redakce Na vaší straně proto také neprodleně kontaktovala jednatele obchodu. Ten měl spoustu odpovědí, mimo jiné že za problémy jsou prý potíže se zahraničními dodavateli, zpronevěra peněz nebo chybějící komponenty k nábytku kvůli situaci na Ukrajině, odkud prodejce také odebíral. "Nemůžeme ovlivnit termín dodání materiálů, řekněme komponenty atd.," sdělil dále do telefonu Daniel Müller, jednatel společnosti. Na upozornění, že na svých e-shopech garantují lhůtu dodání, Müller řekl: "Ano, musím s vámi souhlasit. Ty štítky budeme sundávat, zmizí s dodáním 14 dnů. Štítky neodpovídají skutečnosti."

[chooze:article;value:569214]

​Jednatel společnosti tvrdí, že jeho e-shopy evidují stovky úspěšných objednávek ročně, a co se týče těch problematičtějších, jsou v nižších desítkách. Azylový dům, který vede spolek Vavřinec, je teď prý prioritou. "My jsme jim tam poslali mraky splátek, pokud se nepletu, a bude to do dvou měsíců uhrazeno, akorát to soudu dáváme dohromady. Nám visely u zahraničního dodavatele, za kterého jsme zaplatili zboží předem, a my jsme to z něj nemohli x měsíců dostat," nechal se slyšet Daniel Müller.

Není to prý jediné opatření, které e-shop v těchto dnech provádí. U některých klientů dojde k platbě až po obdržení zboží, nikoliv předem, jako je tomu teď. Co se týká štítků, které garantovaly doručení zboží do 14 dnů a které lákaly klienty, kteří na zboží spěchaly, ty z webu zmizely ještě ten den, kdy redakce s jednatelem Müllerem telefonicky mluvila. "Abychom se nedostávali do těchto situací, dobropisů, soudních kauz. Dělám to už přes 30 let. Já opravdu tenhle sport nevyhledávám," dodal Müller.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.