Autem, stopem, na koloběžce. Češi vyráží do světa různými prostředky

Když se řekne cestování, většinu lidí napadne zasloužený odpočinek na písčité pláži u průzračně čistého moře. Jsou mezi námi ale i tací, kteří cestují poněkud nevšedním způsobem. Navštěvují místa, kam turisté obvykle nejezdí, nebo využívají různé dopravní prostředky. Například Marek Balicki se vydal na skládacím kole z Evropy do Japonska.

"Je multifunkční, dá se složit do nějakého dopravního prostředku, stopovat s ním, zároveň jsem dostatečně rychlý, abych prostě ten svět stihl.," tvrdí cestovatel Marek Balicki. Poté s přítelkyní naopak na koloběžce přejel celou Kubu.

[chooze:article;value:571024]

​Cestování tito dobrodruzi berou spíš jako výzvu, a tak se najdou i nápady dojet například z Olomouce do tureckého Istanbulu na kajaku. "Jsem se vlastně jenom koukl do mapy a říkal jsem si, kam se z Čech dá dojet nejdál na kajaku na jeden zátah. A to byl vlastně Istanbul," vysvětlil cíl jedné ze svých cest Matěj Pudich.

A ještě o kus dál se vydal cestovatel Svatopluk Kreidl. Po Íránu a Afghánistánu je právě teď na své cestě do Indie. "Dámy a pánové, já vás zdravím z Pákistánu. Dneska si zastopujeme přes celý Pákistán," dal o sobě vědět na sociální síti.

Stále více Čechů tráví čas v zahraničí pro běžné turisty netradičně a snaží se utratit co nejméně peněz. Tito cestovatelé tak často spí venku, cestují jen stopem nebo v zemích berou různé brigády. Jedním z takových je Slávek Král, který tímto způsobem navštívil všechny kontinenty světa a více než 80 zemí. "Od sbírání ovoce, po mytí aut, po dojení krav, mytí záchodů a tak, byl jsem třeba včelař, pracoval jsem u koní, manažer hostelu, učitel angličtiny nebo třeba učitel matematiky," poznamenal Král.

Na netradiční cestu konkrétně na Svatojakubskou pouť pěšky do španělského Santiaga de Compostela se nedávno vydal i český zápasník Jiří Procházka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.