Srbové urazili Putina. Jejich prezident dal jasně najevo, kdo je důležitější

Srbský prezident Aleksandar Vučić odmítl pozvání na summit BRICS, který se má konat v říjnu v Kazani. Nepřesvědčilo ho dokonce ani to, když ho na plánované setkání osobně pozval ruský prezident Vladimir Putin. Pozvánku na summit země odmítla s tím, že v té době již očekává významné hosty, píše deník The Moscow Times. O jaké jde, ale tamní prezident neprozradil.

"Dostal jsem velmi milé pozvání od prezidenta Putina, abych se přidal k summitu BRICS ve dnech 23. a 24. října. V tu dobu máme naplánované důležité hosty ze zahraničí, ale nechci o tom teď hovořit. Čeká nás mnoho důležitých návštěv," citovala srbského prezidenta média.

[chooze:article;value:572578]

​Zároveň poznamenal, že se chystá do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. V květnu se navíc nechal slyšet, že Srbsko do BRICS vstoupit neplánuje, protože je odhodláno stát se členem Evropské unie. Srbský viceprezident Aleksandar Vulin ale Rusko podle deníku European Western Balkans ujistil, že Srbsko i navzdory tomu zůstává jeho spojencem.

"Srbsko není jen strategický partner Rusko, Srbsko je také ruským spojencem," řekl. "Srbsko v čele s Aleksandarem Vučićem se nikdy nestane členem NATO, nikdy neuvalí sankce na Ruskou federaci a nikdy nedovolí, aby bylo jeho území využíváno k jakýmkoli protiruským akcím. Srbsko se nestalo a nestane součástí protiruské hysterie," prohlásil.

Srbsko zároveň odmítlo podpořit západní sankce proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. Agresi Moskvy ale odsoudilo. Podle tamního prezidenta nicméně uvalení sankcí není v národním zájmu Srbska.  

Moskva rozmisťuje nové jaderné střely. Jsou nepřemožitelné, říká Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.