Největší ohrožení od studené války. Tajné služby varují před Ruskem a Čínou

Šéf americké tajné služby CIA Bill Burns a jeho protějšek Richard Moore z britské rozvědky MI6 se v Londýně rozpovídali o hrozbách pro západní svět. Stalo se tak na akci pořádané deníkem Financial Times, pro který následně své hlavní myšlenky shrnuli ve společném článku.

Za velkou hrozbu pro bezpečnost Evropy oba považují především Vladimira Putina a jím vyvolanou válku na Ukrajině. "Mimo Ukrajinu spolupracujeme na tom, abychom narušili bezohlednou sabotážní kampaň po celé Evropě, kterou vede ruská rozvědka," tvrdí.

O rozsáhlých sabotážích mluví ve spojitosti s Ruskem také někteří evropští politici v čele s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Zmiňují je totiž jako hlavní důvod pro navrhované omezení možností cestování ruských diplomatů po Evropě.

[chooze:article;value:572791]

Burns s Morem také varovali před tím, jak ruští agenti využívají moderní technologie k šíření lží a dezinformacemi. Jejich hlavním cílem má být vytvoření sporů uvnitř západní společnosti a mezi západními zeměmi.

Za hlavní zpravodajskou a geopolitickou výzvu 21. století ale považují Čínu. "Si Ťin-pching má velmi pevnou kontrolu nad tamním politickým systémem a má ambiciózní program doma i v zahraničí," upozornil podle CNN Moore.

[chooze:article;value:572152]

"Není pochyb o tom, že světový řád – vyvážený systém, který vedl k relativnímu míru a stabilitě a přinesl rostoucí životní úroveň, příležitosti a prosperitu – je ohrožen způsobem, který jsme nezažili od studené války," varují oba.

Pokud jde o spolupráci Pekingu a Moskvy, podle Burnse dosud neexistují přímé důkazy, že by Čína poskytla Rusku zbraně a munici pro válku na Ukrajině. "Vidíme tam ale spoustu věcí těsně pod touto úrovní, předměty dvojího užití, které Putinovi v průběhu posledních zhruba 18 měsíců umožnily výrazně přestavět jeho obranný průmysl, což představuje skutečné nebezpečí," dodal.

České tajné služby pomohly FBI odhalit kyberútočníka. Byl napojený na Rusko (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.