Zelenskyj už brzy představí plán na ukončení války. Nejde jen o zbraně, prohlásil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poodhalil další informace o svém plánu na vítězství ve válce s Ruskem. Poprvé o něm promluvil na tiskové konferenci na konci srpna, kde prozradil, že jedním z jeho důležitých bodů je operace v Kurské oblasti v Rusku.

Znovu o něm hovořil tento víkend během své návštěvy Itálie. Podle tamního deníku La Stampa například prozradil, že chce tento plán projednat nejen s úřadujícím prezidentem Joem Bidenem, ale také s oběma prezidentskými kandidáty – Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem.

Zároveň ale posunul datum, dokdy tak chce učinit. Zatímco ještě v srpnu mluvil o září, nyní prohlásil, že plán plánuje předložit do listopadu. Je proto možné, že i samotný plán, který Zelenskyj považuje za zásadní, od té doby doznal změn.

[chooze:article;value:572846]

"Chceme záruku. Nejde jen o zbraně, ale také o důležité globální problémy," cituje Zelenského k této věci web Polsat News. "Mluvíme o konkrétním obranném balíčku. Pokud jej obdržíme, bude to silný odstrašující prostředek proti Rusku a budeme schopni ukončit válku diplomatickým způsobem," nechal se slyšet.

Co by tento obranný balíček měl obsahovat, ale neprozradil. Naznačil však, že by dohoda s USA měla obsahovat také příslib poválečné spolupráce.

Je ale otázkou, zda na něco podobného západní lídři kývnou, případně kdy. Zelenskyj už například několik měsíců žádá západní země o to, aby mu povolily utočit na Rusko jimi dodanými zbraněmi dlouhého doletu – zatím neúspěšně.

Některé země, které Ukrajině dodávají zbraně, nařizují Kyjevu, aby se jimi pouze bránil (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.