Boj o nemocnici ve Zlíně graduje. Jednou se shodneme, doufají Holiš a Čunek

Hnutí ANO, ODS a Piráty v jedné koalici si na vládní úrovni umí představit zřejmě málokdo, na regionální úrovni je naopak tato spolupráce běžná. Je tomu tak i ve Zlínském kraji, kde tyto tři partaje vládnou, v opozici zůstali lidovci, jejíž výrazný představitel Jiří Čunek kraj léta vedl. A největší spory mezi nimi se vedou kvůli nemocnici v krajském městě.

Zatímco Čunek prosazuje vybudování zcela nového zařízení, zbylé strany, které nyní regionu vládnou, byly proti. Ty zároveň odmítají, že by v kraji vzniklo jakési "antičunkovské" hnutí. 

"Pan Čunek je představitel jednoho záměru (výstavby nemocnice - pozn. red.), který se v našem regionu zmiňuje. Většinový názor je ale jiný, tak pak bych to nestavěl do role "antičunek", ale stavěl bych to do role, že jestliže většina chce jeden záměr, tak za ním jde. A to nás spojilo," objasnil vznik trojkoalice hejtman Radim Holiš.​

[chooze:article;value:571900]

"Na vládní úrovni jsem kritizoval to, že koalice nemá být "antibabiš". Co se týká krajských věcí, tu koalici to naopak spojilo pro mně," reagoval Čunek. Podle jeho slov trojkoalici spojilo, že na krajské úrovni berou radní peníze, o kterých se prý starostům měst a obcí ani nezdá. "To není spravedlivé. A co se týká nemocnice, tak výstavba by vyšla levněji než opravy staré," domnívá se Čunek.

Přes rozdílné názory si Holiš umí povolební spolupráci s Čunkem představit. "Už jsme kdysi spolupracovali, našli jsme shodu, tak si dokážu představit všechno," dodal Holiš. "Já nedokážu spolupracovat s někým , kdo poškozuje kraj nebo město. Můžu spolupracovat s každým, s kým se dohodnu, že nebude dál poškozovat náš kraj. Po volbách uvidíme," dodal Čunek.     

Zákaz mobilů ve školách

Žáci ve Vsetíně mají od nového školního roku povinně odevzdávat mobilní telefony. S touto iniciativou přišel Jiří Čunek. "Je to nesystémové řešené, pokud půjdeme formou zákazů, nic nevyřešíme," poznamenal Holiš. Jako příklad uvedl, když učitelka chodí v botách, ale děti nutí se přezouvat. "Dětem bychom měli vysvětlit, proč máme mobil používat," řekl Holiš. Řešení dle něj nemá hledat starosta, ale má přijít z ministerstva školství.

Jiří Čunek si ale za rozhodnutím stojí. "Je prací každého, především rodiče, učitelů a samozřejmě i starosty, aby se staral o to, co je pro děti dobré. Odborníci dělali řadu let průzkum o vlivu mobilů na žáky a zjistili, že jejich pozornost v případě, že ho mají u sebe, klesá. Navíc je mobil zdrojem šikany," domnívá se Čunek.

Podívejte se na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.