Máme rychlé řešení. Politici představili plány, jak sehnat lékaře

Už v půlce srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. Za Jihočeský kraj do studia dorazil současný hejtman Martin Kuba z ODS, dále Roman Kubíček za ANO, Josef Soumar za Piráty nebo Pavel Hroch za Jihočechy. Přísaha do debaty vyslala Milana Šírka, SOCDEM Tomáše Polanského, koalici SPD+Trikolora+PRO reprezentoval Jan Kadlec, koalici Společně Pavel Klíma, koalici STAČILO! Kateřina Jirousová a pozvání přijala i Jaroslava Martanová reprezentující strany STAN a HOPB.

Na úvod debaty přišla řeč na turismus, který je pro Jihočeský kraj typický. Turisté totiž přináší nejen pozitiva, ale i problémy. "Symbióza turistů a místních může fungovat. Zatížené můžou být některé oblasti jako životní prostředí a tam je třeba komunikovat s místními obcemi. Problematické místo je Lipensko, které je v letních dnech obsypáno turisty," popsal Josef Soumar z Pirátů.

Velkým problémem je extrémní množství turistů, tzv. overturismus. Podle Tomáše Polanského je třeba si na tento fenomén dát pozor. "Musíme se o tom bavit a musíme si na něj dát pozor. Povedlo se nám ale udržet si a dál hledat klientelu, která se zdrží déle. 50 % turistů u nás jsou navíc Jihočeši, což jsou důležití turisté, protože si toho kraje váží," uvedl zástupce SOCDEM. V současné chvíli je podle něj overturismus jen nárazová záležitost. Týká se to například Českého Krumlova ve chvíli, kdy do něj přijede větší množství turistických autobusů. 

[chooze:article;value:569835]

Dalším tématem bylo zdravotnictví, zejména nedostatek lékařů. "Je to spíše vládní než krajská problematika. Řešením je navýšení počtu studentů. Ministerstvo školství by mělo právě tady začít," řekl Pavel Hroch za Jihočechy.

Také dle STAČILO! je nutno začít u studentů. "Řešením může být podpora mediků na školách výměnou za to, že by část svého pracovního života strávili v jižních Čechách. Druhou možností je vytvoření buď lékařské fakulty v Českých Budějovicích, nebo pobočky s klinickou výukou studentů navázanou například na táborskou nebo českobudějovickou nemocnici," myslí si Kateřina Jirousová.

Hejtman Martin Kuba (ODS) má ovšem jiné řešení. "V Jihočeském kraji máme nemocnice, které patří kraji, a všechny prosperují. Kde máme problém, je primární péče, například praktici, zubaři, dětští lékaři. Studenti nám to vyřeší až tak za deset let. Potřebujeme rychlé řešení, kterým je model sdružených praxí. Navrhujeme jeden dům s více ordinacemi, za které budeme dělat administrativu, a tím zvýšíme množství lidí, které zvládnou obsloužit. Dalším cílem je on-line zdravotnictví," popsal svůj návrh.

[chooze:article;value:569787]

​Řeč přišla i na dopravu. Dle hnutí ANO je potřeba změnit situaci kolem letiště České Budějovice. "Musí být rozvinuté další aktivity, které budou živit letiště. Máme obrovské prostory kolem letiště, kde by mohl vzniknout jeden velký logistický uzel. Samotné letiště by si na sebe za této situaci nevydělalo," řekl Roman Kubíček.

Tématem byla také dostavba dálnice D3. "Všichni jsme šťastní, že už to bude hotovo. Ale podívejte se, jak dlouho to trvalo. Zdržení je opravdu děsivé," uvedl Jan Kadlec z koalice SPD+Trikolora+PRO.

Posledním blokem debaty byly úspěchy a neúspěchy současné krajské vlády. "Rozhýbali jsme kvalitu vzdělávání a úspěšně řešíme nedostatek pedagogů. Nyní se připravuje projekt na školní psychology. Připravujeme také skvělé stavby pro domovy mládeže, aby se u nás dalo dobře studovat, což bohužel trvalo trochu déle," vyjmenoval Pavel Klíma ze Společně. 

Dle Jaroslavy Martanové je potřeba více zapracovat na dopravním integrovaném systému. "Můžu rozhodně pochválit zdravotnictví," řekla reprezentantka stran STAN a HOPB. Přísaha ocenila zejména vedení kraje během covidové pandemie. "Musím pochválit přípravu a provedení očkování proti nemoci covid-19. Za to musím sklonit poklonu všem pracovníkům a zejména panu hejtmanovi. Nedaří se ten integrovaný dopravní systém. Není také dobrá návaznost na zdravotní péči po propuštění pacientů z nemocnic," řekl Milan Šírek.

Na TN Live již diváci mohli dříve vidět celkem osm debat, a to z Vysočiny a z krajů Karlovarského, Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého, Zlínského a Plzeňského. Další debata se bude konat ve středu a bude se týkat Ústeckého kraje. 

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Na celou debatu se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.