V Česku jsou tzv. bílá místa. Situace se zubaři a praktiky je tam alarmující

Dlouhodobý problém, jehož řešení se neustále odkládá. Aktuálně na řadě míst v Česku zoufale chybějí nejen zubaři, ale také pediatři nebo praktičtí lékaři pro dospělé. Když se pak otevírá nová ambulance, často to vypadá stejně jako v Hustopečích, kde lidé na registraci u nově otevřené zubní ordinace čekali přes noc.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že například zubařů je podle statistik dostatek. Problém ale je, že neordinují tam, kde jsou takzvaná bílá místa. Vůbec nejhorší je situace v těžko dostupných oblastech a v příhraničí.

"Stomatologů je v ČR poměrně velké množství, ale většina z nich nespolupracuje se zdravotní pojišťovnou. Proto se velmi často stává, že občan, kterého bolí zuby, nemůže najít někoho, kdo dělá tzv. na pojišťovnu. To se snažíme změnit právě proto, abychom stomatologům dávali více peněz z veřejného zdravotního pojištění. Pro letošní rok byl jejich nárůst 11,5%," upozornil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

[chooze:article;value:572409]

"Úhrady neodpovídají tomu, jak by měly vypadat, aby stomatologie šla poskytnout, jak by se poskytovat měla. Obecně asi není problém v počtu zubařů, ale v tom, že nejsou stomatologové, kteří jsou schopni dělat na pojišťovnu, a ti mladí to vnímají daleko víc. A vidí, že pokud chce dělat, jak se učil, tak za úhrady pojišťovny to není schopen dělat, a proto začne ve velkém městě a už tam zůstane," popsal zubař Ladislav Růžička.

Nedochází ke generační obměně

"Z mého pohledu, jelikož dělám na periferii v malém městě, vnímám, že je nás málo. Bylo tu mnoho kolegů, kteří skončili. U nás je cítit, že zubařů je málo a nedochází ke generační obměně, což je nejzásadnější problém. Staří končí a místo nich nikdo nepřijde," dodal.

Svého praktického lékaře dnes nemá několik set tisíc Čechů, zubaře pracujícího na pojišťovnu dokonce každý pátý. Problém s nedostupností zdravotní péče se tak přelévá na pohotovosti, které tito pacienti navštěvují s akutními problémy.

"Aktuální situace je neutěšivá, protože si dost občanů stěžuje, že na pojišťovnu nemohou sehnat zubaře. Problém v Moravskoslezském kraji je nejhorší. Za druhé čtvrtletí zubaře shánělo více než 5 500 lidí. Problém spatřujeme i v kraji Libereckém a v Královéhradeckém," říká Pláteník. 

[chooze:article;value:571994]

Malé úplatky a jiné priority

V řadě krajů novým zubařům nebo pediatrům slibují i milionové náborové příspěvky, vybavené a zařízené ordinace, nájmy za korunu nebo bydlení zdarma. Řada krajů nabízí studentům v nedostatkovém odvětví stipendia i sto tisíc na rok, když pak po dokončení studia budou v dané lokalitě alespoň pár let ordinovat. Efekt je ale zatím spíš mizivý.

"Já tomu říkám takové malé úplatky, co musíme dělat. Je to potřeba. Samozřejmě se snažíme dávat další výhody, což je zřídit ordinaci a vybavit ji, vypomoci s dotačními programy," popsal starosta Broumova Arnold Vodochodský (Broumovská vlna).

Studenti nedostatkových oborů ale mají většinou priority jinde. Často jim jde víc než o peníze o to, aby v místě, kde mají ordinovat, byla dostatečná občanská vybavenost. Také nechtějí ještě s mokrým diplomem rovnou přebírat praxe i s pacienty.

"Procento lidí, kteří hned po škole otevřou praxi, jsou jednotky procent. Co mluvím s mladými stomatology, chtějí být někde zaměstnaní a v malých městech je problém toto zajistit," sdělil Růžička.

[chooze:article;value:571740]

Starosta Broumova myslí na zadní kolečka, a proto pro nového lékaře absolventa nejenže město vybaví ordinaci, ale také se domluvil s odcházejícím lékařem, že novému lékaři bude minimálně rok předávat ordinaci i zkušenosti. Starosta v tomto vidí dobrou investici.

Podle novely zákona o veřejném pojištění by měly zdravotní pojišťovny nově hradit lékařům atestace a poskytovat výhodnější smlouvy v lokalitách, kde je zvýšená poptávka.

S účinností počítá už od příštího roku, vláda se jí ale zatím nezabývala. Nakolik problém s nedostupnou zdravotní péčí vyřeší, se ukáže až časem, a tak nezbývá než doufat, že nedostupnost zdravotní péče nebude společným tématem v krajských volbách i za další čtyři roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.