Bruselu dochází trpělivost. Slovensko může přijít o peníze z EU

Evropská komise připravila podle agentury Bloomberg rozhodnutí o zahájení řízení, které by mohlo Slovensko připravit o peníze z evropských fondů. Má jít o reakci na zrušení speciální prokuratury, které vloni navrhla vláda Roberta Fica a začátkem roku jej schválila Národní rada. Podle Komise to má ohrožovat demokracii v zemi.

Podle webu Aktuality.sk je proces zatím v začátcích a rozhodující bude případný souhlas předsedkyně komise Ursuly von der Leyenové. Zastavení financování je na půdě EU možné díky zvláštnímu mechanismu podmíněnosti, který instituci v případě pocitu ohrožení umožňuje zmrazit financování.

[chooze:article;value:567079]

​​V případě Slovenska by se zastavení fondů mělo týkat 12,8 miliardy eur. Náš východní soused by se tak po Maďarsku stal druhou zemí, které se mohl tento mechanismus dotknout.

Slovensko je na evropském financování závislé, protože až 80 % veřejných financí pochází z fondů EU. V době, kdy se země snaží státní finance konsolidovat, by pozastavení nebo přerušení těchto příspěvků mohlo znamenat velký problém.

Proti zrušení speciální prokuratury na Slovensku demonstrovali vloni v prosinci (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.