Povodně budou vážné. Čeká nás podobná situace jako v letech 1997 a 2002

​Tisková konference kvůli počasí rozhodně není v Česku ničím obvyklým. Situace, kterou meteorologové v příštích hodinách očekávají, tak bude opravdu velmi vážná. 

Na mimořádný brífink dorazili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), ředitel ČHMÚ Mark Rieder, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala a generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

"Situace, která nás čeká v následujících v příštích čtyřech, možná pěti dnech, je bohužel velmi podobná situaci velkých provodní z roku 1997 nebo 2002," řekl Hladík v úvodu konference. 

"Jedná se o opravdu extrémní srážky, které v příštích dnech mohou na území České republiky přijít," zdůraznil. "Z toho důvodu se preventivně připravujeme v široké koordinaci jednotlivých složek, které máme prověřeny a dlouhodobě vycvičeny," dodal ministr životního prostředí.

[chooze:article;value:573509]

Prozradil, že navečer proběhne také jednání se všemi hejtmany, aby informovali jednotlivé starosty. Ve čtvrtek odpoledne pak zasedne Ústřední povodňová komise.

Občany ujistil, že vláda nechce nikoho zbytečně strašit. "Nejedná se o to, abychom strašili nebo plašili. To v žádném případě. Jedná se o situaci, která může nastat. Pokud se neprojeví v plné intenzitě, budeme jen rádi. Chceme být ale připraveni," řekl. Na závěr dodal, že intenzita srážek bude dlouhodobá, mohou se bleskové podvodně objevit i v místech, kde se normálně neočekávají.

"Jsme v kontaktu se správci všech pěti povodí a činíme preventivní opatření," navázal na něj ministr zemědělství. Jedná se například o zdvojnásobení odtoku Vltavské kaskády. "Od roku 1997 jsou naštěstí na mnoha místech realizována protipovodňová opatření. Ať už to jsou mobilní závěry nebo vybavení v podobě čerpadel a podobně," připomněl Výborný ničivé povodně. Nejzranitelnějším místem je podle něj aktuálně oblast severní Moravy a Jeseníků.

[chooze:article;value:573330]

Ministr vnitra vyzval starosty a starostky napříč republikou, aby si zkontrolovali své evakuační a povodňové plány. Doporučil také zrušení společenských akcí.

"Chtěl bych poprosit, nemůžeme dát žádný závazný pokyn, všechny organizátory společenských akcí, jakože jich máme v době končícího léta velké množství, aby zvážili, zda je konání takové akce v pátek a v sobotu bezpečné. Logicky se to týká hlavně akcí poblíž vodních toků a podobně," uvedl Rakušan.

Občanům povodňových oblastí pak doporučil, aby si připravili evakuační zavazadlo a byli schopni rychlého přesunu na bezpečné místo. Lidé by měli mít také nabitý telefon a powerbanky, připravené zásoby pitné vody a lidé v zasažených oblastech by měli cenné věci vynést do horních pater. 

ČHMÚ vydává nejpřísnější výstrahu. Žene se extrémní déšť, hrozí rozsáhlé povodně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.