Věty, které neměly být slyšet. Co říkali Trump a Harrisová, když jim vypnuli mikrofony

Ve Spojených státech jde do tuhého. Demokratická kandidátka Kamala Harrisová a republikánský kandidát se poprvé střetli tváří v tvář. A podle předem stanovených pravidel měli ve chvíli, kdy hovořil jejich soupeř, vypnuté mikrofony.

Přesto ale reportéři v debatním sále ve Filadelfii zaslechli, co si v tu chvíli ztlumený kandidát o soupeřových výrocích myslel, píše web CNN. Když Trump prohlásil, že demokraté chtějí umožnit potrat v devátém měsíci těhotenství, Harrisová to nenechala bez komentáře. "To není pravda," odsekla.

Bez poznámky nenechala ani Trumpův výrok o tom, že byl vůdčí osobností v otázce podpory umělého oplodnění. "Ne, to jste nebyl," prohlásila demokratka.

[chooze:article;value:573470]

Nesouhlasila ani s jeho s tvrzením, že migranti v Ohiu jedí domácí zvířata, jako jsou psi nebo kočky. Trump pravděpodobně vycházel z konspirační teorie, která se rozšířila na sociálních sítích a kterou sdíleli i někteří republikáni. Policie i vedení města Springfield však podle webu AP tuto teorii vyvrátily. "Co? To je neuvěřitelné!" reagovala Harrisová se smíchem.

Ani republikánský kandidát ve chvíli, kdy měl ztlumený mikrofon, nemlčel. Když totiž Harrisová prohlásila, že Trump "pro vás nemá žádný plán", ihned se ohradil. "To je jen zvukový záznam. Dali jí ho, aby to řekla," nesouhlasil s výrokem své soupeřky. 

[chooze:article;value:573467]

Demokraté přitom s novým pravidlem ohledně mikrofonů nesouhlasili. Navrhli ho totiž republikáni. "Viceprezidentka Harrisová, bývalá státní zástupkyně, bude tímto formátem zásadně znevýhodněna. Tento formát poslouží Donaldu Trumpovi k ochraně před přímými výměnami názorů s viceprezidentkou. Domníváme se, že toto je hlavní důvod, proč jeho štáb trval na ztlumených mikrofonech," vyjádřil se volební štáb Harrisové.

Televize jí ale nakonec vyšla vstříc a zvolila kompromisní řešení. Při projednávání zásadních otázek, které vyžadovaly okamžitou reakci, byly mikrofony obou kandidátů zapnuté. 

Novinářka Jana Ciglerová o prezidentské debatě. Podívejte se na rozhovor: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.