Jako v roce 2002: Je to specifická situace. Druhá vlna bývá fatální, říká šéf ČHMÚ

ČHMÚ na to, že nás čeká extrémní déšť, upozorňoval již několik dní. Ve středu dokonce ve spolupráci s ministerstvy vnitra, životního prostředí a zemědělství svolal mimořádnou tiskovou konferenci, na které vedení státu upozornilo, že se očekává velmi vážná situace. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že bude srovnatelná s roky 1997 a 2002, kdy Česko zasáhly masivní povodně. 

Šéf ČHMÚ Mark Rieder vysvětlil, že důvod takto intenzivních srážek je praktický totožný. "Právě v tom je ta podobnost s povodněmi v roce 1997 a 2002. Je to specifická synoptická situace a rozmístění jednotlivých tlakových polí. To znamená, že nad území střední Evropy přijde tlaková níže, která nejdříve přejde přes naše území k východu a pak se obrátí a půjde zase zpátky," objasnil ředitel ústavu. 

[chooze:article;value:573503]

​"I v roce 2002 byly dvě vlny extrémních srážek a ta fatální byla právě až ta druhá. Ta první způsobila nasycení plochy povodí," řekl s tím, že při druhé vlně nastaly masivní povodně. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu uklidňoval lidi, ať nepanikaří. Zdůraznil ale zároveň, že je potřeba nebrat situaci na lehkou váhu a nejít vstříc nebezpečí. Vyhnout byste se tak měli například procházkám do lesa, kde v důsledku silného větru hrozí pády stromů. Nechoďte blízko k rozvodněným tokům. Pokud bydlíte v oblasti, které hrozí zatopení vodou, připravte si evakuační zavazadlo pro případ, že byste museli v rychlosti opustit svůj domov. 

Na další doporučení ministra vnitra ze středeční tiskové konference se můžete podívat níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.