Písek a pytle pro vás nemáme, vzkazují lidem hasiči. V hobbymarketech se vyprodaly

"Jihomoravský hasičský sbor disponuje zásobou protipovodňových pytlů. Tyto pytle neposkytujeme občanům ani firmám k preventivním opatřením. Prosíme, nezvoňte na naše stanice a nedožadujte se jich," uvádějí jihomoravští hasiči na síti X a podobné je to také v dalších regionech. "Prosíme vás. Nevolejte na naše operační středisko o písek a pytle! Blokujete urgentní tísňová volání," vyzvali pražští hasiči v pátek odpoledne. 

Jenže smůlu měli i lidé, kteří se pro pytle vypravili do hobbymarketů. "Už je vůbec nemáme, nejsou v Olomouci, v Ostravě-Svinově ani ve Vítkovích. Nemá je Hradec Králové ani Brno. Nějaké jsou pouze v Praze," uvedla v pátek odpoledne pracovnice na infolince olomouckého Hornbachu.

[chooze:article;value:573831]

​A lépe na tom nebyl ani Bauhaus. "Pytle nemáme v Brně na Heršpické ani v Ivanovicích. Písek máme, ale v igelitových pytlích, který je určený na dětská pískoviště, či ten spárovací," uvedl pracovník z infolinky Bauhausu.

Jedinou šancí, na koho se lidé mohou ještě obracet, tak jsou pravděpodobně radnice a obecní úřady v místě jejich bydliště včetně například Opavy.

"Hasiči, zaměstnanci města a technických služeb od čtvrtka plní pískem další pytle. Ty se rozváží k domovům pro seniory, školám a dalším důležitým institucím, které mohou být potencionálně ohroženy. Pokud potřebujete pytle nebo písek, můžete přijet k hasičárně v Kylešovicích, vedle areálu Dopravního podniku města Opavy. Pytel si zde ale musíte naplnit sami," uvádí na facebooku opavská radnice.

Dostatek zásob mají rovněž Troubky, jež povodně drasticky zasáhly již v roce 1997 a nyní taktéž budou pravděpodobně čelit kritické situaci.

"Pytlů máme dostatek, a máme dokonce prostor určený k pytlování. Pršet má až do pondělí. Byli bychom rádi, kdyby nás voda nějakým drastickým způsobem nezasáhla. Jak to doopravdy bude, ale asi není nikdo schopný přesně predikovat," uvedl pro TN.cz starosta Troubek Martin Frgal (nez.).

Na Přerovsku se chystají na povodně. Písek vozí i dobrovolníci (13/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.