ČHMÚ zveřejnil vývoj situace až do pondělí. Déšť v neděli neskončí

Situace v Česku se vyvíjí velmi dynamicky. ČHMÚ od rána aktualizoval výstrahu už několikrát a pravděpodobně se bude měnit i v průběhu dne. V příspěvku na sociální síti X meteorologové shrnuli nejvýznamnější změny. Zatímco výstraha před deštěm se nemění, upravené je varování před povodněmi. Přibylo například oblastí na severu Čech, kde nově platí nejvyšší stupeň výstrahy. 

Od čtvrtka napršelo na většině území (s výjimkou západu a severozápadu Čech) 50 až 150 mm, v Novohradských, Orlických, Jizerských horách a návětří Českomoravské vrchoviny 150 mm. V Jeseníkách a Krkonoších dokonce naměřili už přes 200 mm. A déšť bude dál bičovat Česko. 

Sobota

Intenzita dešťů bude v průběhu soboty dost proměnlivá. Na jihovýchodě a horách na severu a severovýchodě napadne 30 až 80 mm, lokálně kolem 100 mm. Ve zbytku republiky budou úhrny do 30 mm. V západní polovině Čech by měl déšť dokonce během večera a noci zcela ustat. 

[chooze:article;value:573924]

Neděle

V neděli už by měla být intenzita srážek slabší. "Srážkové pásmo se bude přesouvat mírně k západu," uvádí ČHMÚ. S výjimkou západu Čech se budou úhrny na většině území pohybovat mezi 10 až 50 mm. V Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách ale bude situace stále velmi závažná, úhrny tam budou kolem 100 mm. "Ve východní polovině území budou srážky během dne ubývat," predikuje ČHMÚ. 

Pondělí

Déšť bude pokračovat i v pondělí. Jeho intenzita ale bude oproti předchozím dnům podstatně slabší. "Naprší většinou 1 až 15 mm, na horách a na jihozápadě Čech lokálně kolem 40 mm," uvádí ČHMÚ. To je oproti původní predikci změna, což na sobotní tiskové konferenci Ústřední povodňové komise zdůraznil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Povodně a silný vítr 

Co se týče rizika povodní, v důsledku extrémních srážek meteorologové očekávají další vzestupy hladin. "Ty budou v některých povodích i velmi výrazné. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i 50letých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky, Opavsko a Ostravsko," predikuje ČHMÚ.

"Výrazné vzestupy (s překročením 3. SPA) budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory. Situaci budeme dále upřesňovat," zakončil ČHMÚ. 

Situaci bude na severních návětřích hor komplikovat silný vítr. V nárazech bude v nižších a středních polohách dosahovat rychlosti 70 km/h, na horách a exponovaných místech až 110 km/h. 

Podívejte se na brífink po jednání Ústřední povodňové komise (14/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.