Nejzranitelnější stanice pražského metra: Na lince B jich velká voda ohrožuje nejvíc

V pátek 13. září se do metra Muzeum začala prosakovat dešťová voda, jde ale v podstatě jen o úsměvnou epizodu ve srovnání s tím, co se stalo v roce 2002. Voda do podzemí začala tehdy natékat v noci ze 13. na 14. srpna. A to nejprve do rozestavěného prodloužení linky C z Nádraží Holešovice do Kobylis.

Později bylo pod vodou celkem 19 stanic a škody dosáhly závratné výše sedmi miliard korun. Dopravní podnik (DPP) se ale z neštěstí poučil a provedl celou řadu změn.

[chooze:article;value:539544]

​"Zrekonstruovali jsme tlakové uzávěry, jež brání v zatékání vody do tunelů. Voda do nich také proudila okolo kabelových průchodek, které byly vyměněny, protože u těch původních byl použit nevhodný materiál," vysvětluje pro TN.cz šéf komunikace DPP Daniel Šabík.

"Zásadními protipovodňovými opatřeními jsou také zvýšené ochranné bariéry stanic o 60 cm, úpravy výtlaků čerpacích stanic, instalace zpětných klapek v tunelech a další vylepšení technologických zařízení metra," upřesňuje místopředseda představenstva DPP Ladislav Urbánek.

Podle Šabíka aIe i nadále platí, že nejohroženější stanice jsou ty v blízkosti řeky. "Na lince A to je Staroměstská a Malostranská. Na trase B pak celý úsek v širší oblasti Karlína počínaje Vysočanskou a konče Florencí. Na céčku se jedná o Nádraží Holešovice, Vltavskou a opět o Florenc," dodává šéf komunikace DPP.

Metro slaví půlstoletí. Pražané se vozili historickou soupravou (8/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.