Pozor na potraviny v zatopených oblastech. Mohou být nebezpečné

Povodňová voda je nebezpečná pro lidské zdraví, jelikož při průtoku krajinou ji mohou kontaminovat látky z kanalizace, čističek odpadních vod, průmyslu a tak dále. 

"Spotřebitelé by v žádném případě neměli konzumovat potraviny, které přišly do styku s povodňovou vodou, zejména potraviny nebalené nebo rozbalené. Za bezpečné nelze považovat ani hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

[chooze:article;value:574426]

​Vzhledem k výpadkům elektřiny v místech zasažených povodní nejsou v bezpečí ani potraviny v ledničkách či mrazácích. "Jde zejména o masné a mléčné výrobky, které byly vystaveny teplotám nad šest stupňů Celsia po dobu delší než čtyři hodiny. U mražených potravin nelze zaručit bezpečnost, pokud se ocitnou mimo požadovaný teplotní rozsah na dobu delší než dvě hodiny," upřesnil Kopřiva.

Rizikové jsou i potraviny na polích či zahradách, které spláchla povodeň. U sypkých potravin, jako je například mouka, hrozí plísně i v případě že se nenamočily. Stačí, když byly vystaveny vysoké vlhkosti.

SZPI doporučuje všechny zaplavené potraviny bez výjimky zlikvidovat. 

Odbornice na životní pojištění Lenka Slabejová ve středečním vysílání TN Live poradila, jak v případně povodně požádat pojišťovnu o peníze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.